Genomgång: Stora skillnader i väntetider för barnlösa

VÅRDSKILLNADER. Kötiden till assisterad befruktning med donerade könsceller kan skilja sig med över två år beroende på var i landet man bor. Det visar Altingets kartläggning.

I Region Dalarna behöver en person som vill bli gravid och som behöver donerade spermier vänta som mest tre månader på behandling. I Region Västra Götaland får samma person i stället vänta flera år. Ordföranden i Västra Götalandregionens hälso- och sjukvårdsnämnd, Johan Fält (M), är förvånad.

– Det här är ju något som behöver åtgärdas, det är helt klart. Jag visste ju att det var långa köer, men jag visste inte att det var så här illa faktiskt, säger han till Altinget.

Enligt föreningen Frivilligt ensamstående föräldrar med donation (Femmis) är skillnaderna ett stort problem.

– Det ska inte handla om var i landet man bor om man hinner ta del av den offentligt finansierade vården innan man fyller 40, säger Erika Kindblad, styrelseledamot i Femmis med ansvar för frågor som berör kliniker och behandling, till Altinget. 

Läs hela artikeln om de stora skillnaderna i köer över landet på Altinget Vård och Hälsa, teckna provabonnemang här. Läs kommentarer från regionerna och se grafik över kösituationen region för region. Läs också varför Femmis misstänker att regionerna förskönar sina siffror.

Forrige artikel Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals Næste artikel Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos Överblick: Sameby vann mot staten och syrligheter mot Thunberg i Davos