Generaldirektör och forskare blir hedersdoktorer

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för World Health Organizations (WHO) och Julia Goedecke, internationell forskare om livsstilssjukdomar, har utses till den medicinska fakulteten vid Umeå universitet två nya hedersdoktorer. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus har sedan sin forskarutbildning hållit kontakt med Umeå Universitet 1997. År 2000 doktorerade han vid University of Nottingham. Han har sedan dess arbetat med folkhälsoproblem i utvecklingsländer. Bland annat Malaria och HIV. Han är sedan 2017 generaldirektör för WHO. 

Julia Goedecke har forskat internationellt kring livsstilssjukdomar. Bland annat har hon forskat om typ 2-diabetes och fetma. Hon arbetar vid Sydafrikanska forskningsrådet och är hedersutnämnd docent vid Witwatersrand-universitetet i Johannesburg. Hon har deltagit i samarbeten kring forskning om folkhälsa och klinisk medicin. Samt hållit föreläsningar och seminarier vid Umeå universitet.   

– Vi är mycket glada över att de båda har accepterat att bli hedersdoktorer i Umeå. Förutom att de är framstående forskare, har både Julia Goedecke och Tedros Adhanom Ghebreyesus redan en viss anknytning till Umeå, och vi ser fram emot att vi nu får en fastare koppling, säger Patrik Danielson, medicinska fakultetens dekan, i ett pressmeddelande.

Installationen av de två nya hedersdoktorerna görs den 20 oktober under Umeå universitets årshögtid. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00