Fritzon (S) sämsta toppkandidaten någonsin

PERSONKRYSS. En toppkandidat i ett parti som fått plats i EU-parlamentet har aldrig fått en mindre andel kryss än Heléne Fritzon. Samtidigt slår Tomas Tobé moderat kryssrekord.

Altinget har grävt i arkiven och studerat årets valresultat för att se hur 2019 års kandidater klarat sig kryssmässigt jämfört med sina historiska föregångare.  

Flest antal personkryss av kandidaterna fick Tomas Tobé (150 726). Med det slår han moderat rekord i antal personkryss. Det tidigare var från det första svenska EU-valet 1995, då Staffan Burenstam Linder fick 114 762 kryss.  

Näst flest kryss fick Alice Bah Kunke (MP), 141 106 kryss. Med det slår hon partikamraten Isabella Lövins resultat från 2014 (133 765) men partirekordet innehas fortfarande av Per Gahrton som 1995 fick 156 672 kryss.

Också Fredrick Federley (C) fick över 100 000 kryss och slog därmed partirekordet.

Kryssflopp för Fritzon

Desto dystrare historisk jämförelse blir det för Socialdemokraternas toppnamn Heléne Fritzon. Hon fick bara lite drygt 73 000 personkryss. Det är över 100 000 färre kryss än vad Socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog fick i valen 2009 och 2014. Hon är 120 000 kryss ifrån Pierre Schori i valet 1999 och över 50 000 kryss från Maj-Britt Theorin i valet 1995. Även Inger Segelström hade fler kryss i valet 2004, trots att det totala antalet socialdemokratiska röster i det valet var 350 000 färre. 

Än värre blir det för Fritzon om man kollar på andelen kryss av partiets röster. Där har socialdemokratiska toppnamn traditionellt legat på runt 20 procent. Heléne Fritzon samlar bara ihop 7,6 procent.  

Det är inte bara sämst i partiet utan klart sämst av alla toppnamn i partier som kommit in i parlamentet genom historien. Det enda toppnamnet utöver Fritzon som fått under 10 procent av partiets röster är Karin Karlsbro (L) i årets val. Hon fick 9,2 procent av Liberalernas röster. 

Inga inkryssade

Men personkryssen fick ingen praktisk betydelse i årets val. Ingen lyckades kryssa sig in. Det är första gången sedan 1995 som det sker. Närmast var Emma Wiesner (C) som fick 4,6 procent av Centerpartiets röster. Men hon klarade inte 5-procentspärren som behövs för att bli vald.

Henrik Sundström (M) kom tvåa hos Moderaterna, före de invalda kandidaterna Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari. Men Sundström var under spärren.

Många nya  

Ett annat rekord som slogs i årets val är antalet nya ledamöter. Hela 16 av 20 invalda parlamentariker är helt nya i Europaparlamentet, en rekordstor andel. De fyra som är kvar blev alla invalda 2014. Samtidigt lämnar moderaterna Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner parlamentet efter 15 år. De är de svenska ledamöter som suttit längst tid i parlamentet. Kristdemokraten Anders Sellström, som kom in i parlamentet när Lars Adaktusson lämnade, övertar rekordet som den som suttit kortast tid.

Forrige artikel Klimataktionen som kom av sig Klimataktionen som kom av sig Næste artikel Så mycket tjänar Ekström och hennes generaldirektörer Så mycket tjänar Ekström och hennes generaldirektörer
Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för bredare samarbete med oppositionen. Fackförbund larmar om att trycket på Arbetsförmedlingen är nära bristningsgränsen. Socialministern säger att det var fel att avskaffa beredskapslager. Flygbolag ansöker om rekonstruktion. Läs Altingets överblick.

Debatt: Lyft blicken – fortsätt investera i kommuners verksamheter

Debatt: Lyft blicken – fortsätt investera i kommuners verksamheter

DEBATT. Vi måste upprätthålla efterfrågan på marknaden. Genom flexibla lösningar kan kommuner göra skillnad för det lokala näringslivet. Ett sätt är att tidigarelägga underhåll av fastigheter som planeras för de kommande åren, skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.