Om  
Ulla Hamilton
Viktoria Tryggvadottir Rolka

Friskolornas riksförbund JO-anmäler kommun

De kommunala skolorna i Göteborg får höjd skolpeng, men inte friskolorna. Det tycker Friskolornas riksförbund inte om. Nu anmäler de Göteborgs stad till Justitieombudsmannen, JO.

Albin Bohlin

Det rödgröna styret i Göteborg har beslutat att skjuta till 100 miljoner kronor till skolorna i en tilläggsbudget, främst för att kompensera för ökade kostnader för avtalade förmånsbestämda pensioner. Eftersom friskolor inte omfattas av offentlighetsprincipen vet kommunen inte om situationen ser likadan ut för dem, varför de inte får del av budgettillskottet om de inte visar att de har liknande kostnader och sedan äskar pengar, vilket Göteborgs-Posten har rapporterat om.

Nu har Friskolornas riksförbund beslutat att JO-anmäla Göteborgs stad.

– Det här drabbar de elever som gjort ett aktivt skolval och de lärare som jobbar på friskolor. Det strider mot kommunallagen, skollagen och skolförordningen. Stadens egen förvaltning tar avstånd från de styrande politikernas beslut. Beslutet måste upphävas. Därför har vi anmält Göteborgs stad och grundskolenämnden till Justitieombudsmannen, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Skolkommunalrådet i Göteborg, Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) hade räknat med att beslutet skulle möta motstånd, men hoppas ändå på att lagtolkningen ska stå pall.

– Det skulle ju vara fantastiskt om det blir ett prejudikat för hela landet. Då skulle vi plötsligt som kommun slippa vara så bakbundna och slippa kompensera friskolorna för kostnader som vi inte vet om de har, sade hon till Göteborgs-Posten i samband med att budgetbeslutet klubbades.

Nämnda personer

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund
Jur. kand (Uppsala uni., 1984)

Viktoria Tryggvadottir Rolka

Kommunalråd (S) Göteborgs stad
Fil. kand i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00