Debatt

Företagarna: Svensk regelbörda – ingen dans på rosor

DEBATT. Nästan alla politiker säger sig prioritera regelförenkling och minskad administration för företag. Trots det görs lite för att minska regelbördan. Danstillståndet är en viktig symbol för hur regleringar biter sig fast i systemet, skriver Helena Fond, Företagarna.

Kraven på arkivering av papperskvitton för bokföring i sju år är exempel på områden som snabbt skulle kunna åtgärdas utan större kostnader, skriver debattören. 
Kraven på arkivering av papperskvitton för bokföring i sju år är exempel på områden som snabbt skulle kunna åtgärdas utan större kostnader, skriver debattören. Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Helena Fond
Expert regelförenkling, Företagarna


Dans är ett universellt språk som för människor samman. Coronakrisen har i stället tvingat oss isär, minst 2 meter för att vara exakt. Vi har tillsammans uthärdat reserestriktioner och hastigt framtvingat arbete från hemmet. En ständig skräck för både det kända och okända kring viruset och dess framfart har präglat 2020, och vad som händer i höst kan det ännu bara spekuleras i.

En sak är dock säker: När detta är över kommer vi behöva hitta tillbaka till glädjeämnena i livet. Eftersom spontan dans fortfarande är förbjudet uppmanar vi regeringen att preventivt påskynda arbetet med att avskaffa sektionen i ordningslagen om danstillstånd. Så kan du valsa eller shuffla in framtiden bäst du vill. För Sverige vill väl inte vara ett samhälle som ser det som sin uppgift att hindra människor från att dansa?

Sverige halkar efter

För att svara på frågan om hur vi hamnade här måste vi först se att det inte bara handlar dans. I stort sett alla politiker och partier säger sig prioritera regelförenkling och minskad administration för företag. Trots det görs lite för att minska regelbördan och förenkla. Internationella jämförelser visar i stället att Sverige halkar efter i arbetet med att minska regelbördan.

Komplicerade system

Förutom den grundläggande utmaningen för alla företag – att skapa lönsamhet i verksamheten – upplever många företagare det som krångligt och administrativt betungande att driva företag. Kostnaden för den tid och de resurser som svenska företag ägnar åt regelbördan är enorm och ökar enligt Tillväxtverket med en knapp miljard kronor om året.

Internationella jämförelser visar i stället att Sverige halkar efter i arbetet med att minska regelbördan.

Helena Fond
Expert regelförenkling, Företagarna

Sverige har ett komplicerat skattesystem som ställer stora krav på redovisningssystem och ekonomiskt sinne, samt en arbetsmarknadsmodell som bygger på samförstånd och hundratals olika kollektivavtal, utöver gällande lagar och förordningar. De flesta företagare är fantastiska yrkesmän och yrkeskvinnor som brinner för sina företag, men det innebär inte alltid att de har naturligt anlag och intresse för skatteredovisning, arbetsrättslagstiftning eller administration. Detta blir i stället ett nödvändigt ont.

Danstillståndet - en symbol

Redovisning av moms och skatter måste bli smidigare, men det finns också en uppsjö av andra föråldrade och ineffektiva regler. Därför är ”danstillståndet” – som funnits i ordningslagen sedan 50-talet då en moralisk debatt om ”dansbaneeländet” rasade – dubbelt viktigt. Både som symbol för hur regleringar biter sig fast i systemet och som regelrätt hinder med hot om fängelse för något som gör människor glada.

Det har gått över tre år sedan riksdagen beslutade att avskaffa danstillståndet, men regelverket finns kvar, och mer därtill. Kraven på personalliggare för företagare och deras familjemedlemmar och arkivering av papperskvitton för bokföring i sju år är exempel på områden som snabbt skulle kunna åtgärdas utan större kostnader.

Gör verklighet av förslagen

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är väl medveten om detta, inte minst efter den nyligen avslutade förenklingsturnén där han träffade företagare runt om i Sverige. Tillväxtverket har också kommit med sin slutrapport med konkreta förenklingsförslag som med lätthet kan tas vidare. Dessutom har det tillsatts en förenklingsutredning som vi förutsätter lyckas balansera bråttom och rätt åtgärder på ett bra sätt.

Nu är det hög tid att alla goda förslag blir verklighet, arbetet med regelförenkling måste intensifieras. Balen på slottet är över och företagens upplevda regelbörda ökar. Företagare måste få lov att fokusera på att få sina företag att växa.

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00