Fjellner: Skamligt att vänsterstyret i Stockholm överger behövande ukrainare
Att man i en stad som Stockholm, med en kulturbudget på över en miljard, inte lyckas hitta finansiering till ukrainska flyktingar och deras kultur är skamligt. Det skriver Christofer Fjellner (M) oppositionsborgarråd Stockholms stad.
Christofer Fjellner
Förste vice ordförande (M) kommunstyrelsen Stockholms stad, oppositionsborgarråd Stockholms stad, ledamot i partistyrelsenSka Ukraina vinna kriget måste vi vara uthålliga i allt vårt stöd. Men i socialdemokratiskt styrda Stockholm verkar denna uthållighet saknas. Styret kommer att sluta finansiera det ukrainska kulturcentret som blivit en viktig samlingspunkt för ukrainska flyktingar i Stockholm.
Väst måste stödja Ukraina
En förutsättning för att Ukraina ska kunna försvara sig mot Rysslands hemska anfallskrig är uthållighet i leveranser av vapensystem från västvärlden. I Stockholms stad har vi varken vapen eller ammunition. Men vi kan bidra med annat. Vi kan stötta Ukraina genom att hjälpa de ukrainska flyktingar som är här. Det är i sig ett viktigt stöd till dem som strider vid fronten, en försäkran om att deras nära och kära som finns i Sverige och i Stockholm har det bra.
Det blir inte ett öre till det ukrainska kulturcentret.
I Stockholms stad har vi moderater på olika sätt försökt stödja de ukrainare som finns just i Stockholm. Bland annat har vi framgångsrikt kämpat för att ukrainska flyktingar ska få tillgång till SFI och barnomsorg när de studerar. Men vi kan och måste göra mer för de ukrainare som flytt hit. När det ukrainska folket uppvisar en enastående uthållighet i försvaret av sitt land, är det minsta man kan begära av oss i Sverige att vi är uthålliga i stödet till dem. Men tyvärr saknar det socialdemokratiska styret i Stockholm just uthållighet – man kommer att upphöra med stödet till det ukrainska kulturcentret i Stockholm.
Det ukrainska kulturcentret i Stockholm grundades 2022, under moderatlett styre i Stockholm, efter att Ukrainas ambassad uttryckligen bad staden om hjälp att skapa en mötesplats för de ukrainare som flytt till Stockholmsområdet. Och som sådan har det fungerat.
Ukrainska kulturcentret stänger
Där har de nästan 13 000 ukrainska flyktingarna i Stockholmsområdet kunnat dela och ta del av ukrainsk kultur, något som Ryssland påstår inte existerar men samtidigt aktivt försöker utrota. Men framför allt har de fått en samlingsplats där de kunnat dela erfarenheter, finna stöd och samla kraft. Verksamheten har haft ett särskilt fokus på ungdomar och barn som flytt från kriget.
Kulturcentret har drivits av den ideella föreningen Beredskapslyftet och finansierats tillsammans av näringslivet i Stockholm och av Stockholms stad, genom ett anslag på fyra miljoner. Det är en verksamhet vi som stockholmare kan vara stolta över och som exemplifierar hur mycket gott stadens kulturverksamhet kan göra.
När centret inrättades var det uttalat att det var en temporär etablering. För vem kunde då förutse hur länge kriget ska hålla på? I november beviljades verksamheten ett fortsatt stöd, om än bara för sex månader.
Beredskapslyftet har återkommande önskat en mer förutsägbar finansiering och ansökte nu senast om två miljoner i stöd för att fortsätta driva kulturcentret vidare i nuvarande omfattning. Om detta inte kunde beviljas önskade man åtminstone medel för att kunna fortsätta med kulturcentrets barnverksamhet. Men för två veckor sedan kom beskedet från styret i Stockholm stad. Det blir inte ett öre till det ukrainska kulturcentret. Den sista april tvingas de därför stänga verksamheten.
”En fråga om ovilja”
Stockholms stad har totala skatteintäkter är på 60 miljarder kronor och en kulturbudget över en miljard kronor per år. Att inte bevilja det ukrainska kulturcentret något stöd är alltså inte en fråga om pengar. Det är en fråga om ovilja och det är skamligt.
Att Stockholms stad ska fortsätta finansiera det ukrainska kulturcentret är inte bara det rätta. Det är vår skyldighet att visa uthållighet i kampen för Ukraina.