Debatt

EU:s renoveringskrav kan driva folk från hus och hem

När EU-kommissionen vill detaljreglera hur och när svenska villaägare ska renovera sina hem går man för långt. Reglerna kan tvinga hundratusentals svenska småhusägare att renovera för dyra pengar till närmast obefintlig klimatnytta, skriver Carl Albinsson, EU-ansvarig på Timbro.

Det är beklämmande att EPBD riskerar att driva många svenska villaägare från hus och hem, skriver Carl Albinsson.
Det är beklämmande att EPBD riskerar att driva många svenska villaägare från hus och hem, skriver Carl Albinsson.Foto: Timbro, Fredrik Sandberg/TT
Carl Albinsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ägandet av det egna boendet är centralt för många människor och för hela samhället. Den egenägda villan skapar incitament att se efter såväl huset som hela grannskapet, vilken främjar sammanhållning och ansvarstagande. Att äga ett eget boende bör således uppmuntras från politiskt håll.

Därför är det beklämmande att EU:s nya renoveringskrav, EPBD som ska slutförhandlas i Bryssel, riskerar att driva många svenska villaägare från hus och hem. I klimatets namn vill nämligen EU-kommissionen höja kraven på energieffektiviteten i Europas fastighetsbestånd.

Syftet är möjligen vällovligt eftersom stora delar av Europa fortfarande värmer upp sina hus med fossil energi. Så ser det dock inte ut i Sverige. Enligt Energimyndigheten står olja och naturgas enbart för en marginell andel av uppvärmningen i svenska bostäder. I stället värms svenska småhus främst upp av fjärrvärme, fossilfri el eller biobränsle.

Trots detta riskerar alltså hundratusentals svenska småhus att behöva renoveras om EU-förslaget blir verklighet, bara för att de inte uppfyller rätt energiklass. Enligt Villaägarna kommer renoveringen av varje enskild villa att kosta över en halv miljon kronor i genomsnitt. En enorm kostnad för många hushåll som redan pressas av stigande räntor och inflation.

Ogenomtänkt

Att ett ogenomtänkt EU-förslag, som knappt någon vanlig svensk har hört talas om, kan få så här stora konsekvenser för människors liv är beklagligt.

Att ett ogenomtänkt EU-förslag, som knappt någon vanlig svensk har hört talas om, kan få så här stora konsekvenser för människors liv är beklagligt. Vad värre är att många villor som i dag inte når upp till rätt energiklass sannolikt finns i delar av Sverige som inte har de högsta bostadspriserna eller inkomsterna. Vilken bank vill låna ut pengar till att renovera en villa för en halv miljon när det taxerade värdet på fastigheten kanske understiger priset för själva renoveringen?

Trots att många svenska europaparlamentariker kämpade för att stoppa förslaget gick det tyvärr igenom och ska nu slutförhandlas. Tack och lov har regeringen gett Boverket i uppdrag att anpassa det svenska energiklassningssystemet inför genomförandet av förslaget. I jämförelse med andra europeiska länder har Sverige nämligen högt ställda krav för att en fastighet ska uppnå en viss energiklass. Förhoppningsvis leder denna översyn till att kraven justeras så att färre villaägare tvingas finansiera dyra renoveringar utan klimatnytta.

Ska inte detaljstyra renoveringar i Åmål

Men även om regeringen lyckas dämpa smällen är det beklagligt att förslaget över huvud taget har kommit så långt. Självklart ska EU ha gemensamma spelregler för hur vi minskar våra utsläpp, men det betyder däremot inte att det ska vara fritt fram för EU-kommissionen att detaljstyra om en villa i Åmål, Grums eller Linghem ska renoveras.

EU är avgörande för svenskt välstånd och för att vi ska kunna hantera klimatproblemen. Men när EU-kommissionen försöker detaljstyra människors liv och tvingar på dem regleringar som inte efterfrågas undergrävs förtroendet för hela samarbetet. Inför nästa mandatperiod måste den svenska regeringen jobba för en ny EU-kommission som fokuserar på att lösa gemensamma europeiska samhällsproblem i stället för att detaljstyra människors liv.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00