EU-kommissionen vill ha obligatoriska elsparkrav – accepteras i riksdagen

Det krävs bindande energisparkrav som pressar ner elpriserna under timmarna med högst förbrukning, anser EU-kommissionen. Förslaget får stöd i riksdagen. ”Men vi ska inte normalisera den typen av situationer och säga att det inte är så farligt att vi ska sänka några grader”, säger Mattias Bäckström Johansson (SD).

EU-kommissionen anser att EU har rätt att sätta ett pristak på rysk gasen: "Vi har redan sett hur de stryp och minskat leveranserna till 13 medlemsländer "<br>
EU-kommissionen anser att EU har rätt att sätta ett pristak på rysk gasen: "Vi har redan sett hur de stryp och minskat leveranserna till 13 medlemsländer "
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Jacob Hederos

Regeringen fick under onsdagen ta emot de första inspelen från riksdagen inför energiministermötet på fredagen. Regeringen söker mandat för att kunna bidra till att få fram ett paket av lösningar på elprisläget som uppkommit i unionen.

Regeringen vill få riksdagens stöd för att brett backa upp de förslag som diskuterats på EU-nivå. Inga hårda krav ställs upp, i stället har tongångarna mjukast upp relativt tidigare uttalanden.

Bland annat står det, till skillnad från statsministerns ”måste” i fredags, att ”elpriserna på den europeiska elmarknaden behöver frikopplas från gaspriserna.”

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00