Detta var nytt om säkerhetsfrågorna i regeringsförklaringen

Försvarsdepartementet går från en till två ministrar, medan utrikesdepartementet bantar från tre till två. Här är nyheterna på säkerhetsområdet från Ulf Kristerssons regeringsförklaring.

Nya ministrar, nya portföljer och en ommöblering mellan departementen.
Nya ministrar, nya portföljer och en ommöblering mellan departementen.Foto: Christine Olsson, Fredrik Sandberg/TT
Sanna RaymanAxel Hyttnäs Telin

Nytt på säkerhets och försvarsområdet i statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring är att ansvaret för det civila försvaret flyttas från justitiedepartementet till försvarsdepartementet samt att en särskild minister för civilt försvar inrättas vid sidan av försvarsministern. Syftet med detta är att intensifiera arbetet med att stärka det civila försvaret, däribland motståndskraften mot hybridhot, sade Kristersson. 

Ny försvarsminister samt chef för försvarsdepartementet blir Pål Jonson (M), tidigare ordförande för försvarsutskottet och före detta analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. Vid hans sida på departementet finns också Carl-Oskar Bohlin, som alltså blir minister för civilt försvar, som för Altinget beskriver bakgrunden till den nya posten. 

– Den här ministerposten som nu inrättas ska ta ansvar för det civila försvaret och den civila krisberedskapen. Tidigare har det legat under justitiedepartementet. Nu samordnas de på försvarsdepartementet och får en egen ministerpost, och det sker ju för att symbolisera vikten av att de här frågorna samordnas och hanteras gemensamt med försvarsdepartementet och att den civila beredskapen är en omistlig del av vår totalförsvarsförmåga och beredskap. Det har vi moderater sagt tidigare, att vi vill att de här frågorna samordnas, säger Bohlin. 

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00