Det blir inget nyval – rödgröna regerar vidare med nya regler

DEMOKRATI. Partierna är överens om nya regler som gör att en minoritetsregering kan få igenom sin politik i riksdagen. Därmed blir det inget extra val i mars.

När regeringen i april lägger fram vårbudgeten kan SD inte fälla den som partiet gjorde i voteringen om budgeten för 2015.
När regeringen i april lägger fram vårbudgeten kan SD inte fälla den som partiet gjorde i voteringen om budgeten för 2015.Foto: Foto: Riksdagsförvaltningen
Kristina Gauthier Reberg

På en gemensam presskonferens på lördagsförmiddagen presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra allianspartierna en uppgörelse som gör att Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen förlorar betydelse. Överenskommelsen innebär också att det inte blir något extra val i vår.

Uppgörelsen mellan partierna syftar till att göra det möjligt att regera i minoritet och gäller fram till valet 2022. Överenskommelsen innebär att den statsministerkandidat som har större stöd än andra ska släppas fram att bilda regering. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget, och det ska inte gå att bryta ut delar ur budgeten.

De nya reglerna ska tillämpas första gången i samband med att regeringen i april lägger fram sin vårbudget.

Löfven glad och stolt

– Jag är glad och jag är stolt att vi efter de här konstruktiva diskussionerna har en uppgörelse som gör att Sverige kan styras, sade statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.

 Med hjälp av vårt förslag har vi lyckats dyrka upp det låsta läge som det politiska Sverige har befunnit sig i.

Annie Lööf
Partiledare (C)

– Överenskommelsen stärker möjligheterna att styra Sverige, instämde Moderaternas blivande partiledare Anna Kinberg Batra.

De sex partierna är också överens om blocköverskridande samtal på tre områden: försvar, pensioner och energi.

I februari kommer regeringen kalla samman en energikommission. Partierna bakom lördagens överenskommelse förbinder sig att ställa upp.

Pensionsbråket är bilagt

För pensionerna finns redan en pensionsgrupp, där det blev stort rabalder när Miljöpartiet dök upp på gruppens första möte efter valet. Allianspartiernas representanter i gruppen reste sig och lämnade mötet i protest, för att de tyckte att MP inte hade där att göra. Nu är det andra tongångar: ”När det gäller pensionsöverenskommelsen vill vi så snart som möjligt se till att arbetet i pensionsarbetsgruppen kan fortgå. Det är naturligt att Miljöpartiet, när det ingår i regeringen, har möjlighet att bidra och medverka i pensionsgruppens viktiga arbete”, står det i överenskommelsen.

När det gäller försvarsfrågor och säkerhetspolitik säger de sex partierna att de värdesätter traditionen med blocköverskridande överenskommelser. ”Ett förändrat och försvårat säkerhetspolitiskt läge understryker vikten av samverkan kring försvars- och säkerhetspolitik”, står det i överenskommelsen.

Uppgörelsen mellan de sex partierna innebär inte att de är överens om fler sakfrågor än tidigare, betonade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Konflikter måste finnas i politiken, det är politikens livsluft. Det kommer att finnas konflikter om skattenivåer, landsbygdspolitik och mycket annat. Men det är politiken som ska vara i fokus, inte formfrågor.

Konflikter behövs

Också folkpartiledaren Jan Björklund tog upp vikten av konflikter i politiken.

– Vi ska inte sudda ut de konflikter som finns, då finns det till sist bara missnöjespartier kvar som opposition, varnade han.

Centerledaren Annie Lööf passade på att ge sitt eget parti äran av hela uppgörelsen. Hon sade inget om det på den gemensamma presskonferensen, men på partiets hemsida säger Lööf i en kommentar att idén till en överenskommelse kommer från Centerpartiet.

– Med hjälp av vårt förslag har vi lyckats dyrka upp det låsta läge som det politiska Sverige har befunnit sig i. Från Centerpartiets sida har det hela tiden funnits en ambition att hitta en överenskommelse kring formen för hur Sverige ska kunna regeras.

–Om Stefan Löfven valt att lyssna på oss i början av december hade han inte behövt att avisera ett nyval, säger Annie Lööf på partiets hemsida.

Voteringen 3 december bakom överenskommelsen

Det var efter regeringens budgetnederlag den 3 december som statsminister Stefan Löfven kungjorde att han tänkte utlysa ett extra val den 22 mars. Beslutet om nyval skulle ha tagits den 29 december, ett datum som sedan flyttades fram till den 30 december.

I budgetomröstningen i riksdagen den 3 december röstade Sverigedemokraterna först på sitt eget förslag, när det ställdes mot Alliansens budgetalternativ. I den avgörande omröstningen, där Alliansens budget ställdes mot regeringens budget, röstade Sverigedemokraterna på Alliansens förslag, som därmed vann.

Den rödgröna regeringen måste nu hålla sig till Alliansens budget under 2015, men har möjlighet att göra förändringar med hjälp av tilläggsbudgetar under våren och hösten.

– I vårbudgeten lägger vi fram vår politik, sade statsminister Stefan Löfven.

Dokumentation

 

Överenskommelsen finns att läsa här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00