De är finalisterna i Årets miljöhjälte 2023

Therese Lindgren, Leif Öster eller Axfoundation kommer att tilldelas WWF:s utmärkelse Årets miljöhjälte för 2023.

Axel Hyttnäs Telin

För fjortonde året delar WWF ut priset Årets miljöhjälte, med syftet att lyfta personer eller organisationer som gör skillnad för miljön och naturen och som inspirerar till att engagera andra.

Youtubern Therese Lindgren, skogsbrukaren och turistföretagaren Leif Öster och stiftelsen Axfoundation är de tre finalister som gör upp om titeln. En ”stor och imponerande bredd”, enligt WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind.

– De representerar det som WWF tror på: Alla behövs på hållbarhetsresan, såväl företag som civilsamhället och alla privatpersoner, säger han i ett pressmeddelande.

”Tacksam”

Therese Lindgren har använt sin plattform på Youtube för att både prata om djurskydd och en hållbar livsstil. ”Med över en miljon följare är hon en av Sveriges allra mest inflytelserika influencers som inspirerar sina följare till en grönare omställning och pratar om det som är viktigt på riktigt”, skriver juryn i sin motivering.

– Genom hela min hållbarhetsresa har jag mottagit så mycket stöd och inspiration, särskilt från mina följare, säger Therese Lindgren och tillägger att nomineringen därför inte bara är hennes.

Leif Öster nomineras eftersom han i debattinlägg och på sociala medier argumenterar för en alternativ skogspolitik och mer skonsamma metoder i skogsbruket. Juryn ser Axfoundation som en ”spindel i nätet” som väver samman näringsliv, forskare, politiker och förändringsagenter och utforskar metoder för en mer hållbar utveckling.

Prisutdelning i oktober

Kronprinsessan Victoria kommer att dela ut priset under WWF:s höstmöte den 5 oktober. Vinnaren får dessutom en prissumma på 100 000 kronor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00