Debatt

Därför har Sverige lägst andel rökare i EU

Rökning är förknippat med kraftigt ökad risk för lungcancer och KOL, samt flera andra rökrelaterade cancerdiagnoser. När det gäller nikotin, som finns i snus, finns ingen sådan koppling, skriver Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska snustillverkarföreningen.

Snus är att föredra framför cigaretter, menar debattören.
Snus är att föredra framför cigaretter, menar debattören.Foto: Isabell Höjman/TT
Patrik Strömer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varför har Sverige lägst andel rökare i EU? Och varför har Sverige som enda land i EU två rökfria generationer? Frågar man vanligt folk så blir svaret ganska snabbt ”för att vi har snus”. Men frågar man professionella lobbyister som har betalt för att vara emot alla former av nikotin, så får man inget svar. Flera gånger har jag försökt att få företrädare för Hjärt-Lungfonden och A Non Smoking Generation att svara på frågorna. De har inte förnekat fakta. Att Sverige verkligen är bäst i EU kan det inte råda något tvivel om. Men de vill inte svara.

Snuset reglerat som livsmedel

När det gäller rökning vet vi att det är förknippat med kraftigt ökad risk för lungcancer och KOL, samt flera andra rökrelaterade cancerdiagnoser. När det gäller nikotin finns det ingen sådan koppling. Det svenska snuset är sedan länge reglerat som livsmedel och har gränsvärden för potentiellt skadliga ämnen, precis som andra växtbaserade livsmedel. Det kan finnas arsenik i ris, kadmium i fullkorn och akrylamid i stekt potatis. Men i så små mängder att det inte utgör något hot mot hälsan. Detsamma gäller alltså för snus.

Den som ser användandet av nikotinet som själva problemet kommer därmed aldrig att på riktigt kunna åstadkomma förändring, utan föredrar att ägna sig åt önsketänkande och konspirationsteorier.

Däremot innehåller snuset nikotin som är ett beroendeframkallande ämne. Skillnaden mellan rökning och rökfria nikotinprodukter är röken. Och eftersom det är just röken som är det skadliga, borde det därför finnas en stark uppbackning för att minska antalet rökare. Men det kräver förstås att man definierar förtida sjukdom och död som ett problem. Den som ser användandet av nikotinet som själva problemet kommer därmed aldrig att på riktigt kunna åstadkomma förändring, utan föredrar att ägna sig åt önsketänkande och konspirationsteorier.

Cigaretter farligare än alternativen

I olika undersökningar, både i Sverige och utomlands, visar det sig att omkring hälften av alla rökare inte tror att de skulle göra en hälsovinst om de slutar att röka för att börja med någon annan nikotinprodukt. Vetenskapen är tydlig på denna punkt – ingen förnekar att cigaretter är farligare än nikotinportioner, snus eller vejp. Men varför läggs då så mycket energi på att upprätthålla och förstärka denna missuppfattning och så lite på att förklara hur det ligger till?

Det går att förstå att vissa människor som inte själva njuter av nikotin, kan vilja att alla andra ska dela deras uppfattning. Men i ett liberalt och demokratiskt samhälle får var och en ta ansvar för sin egen tolerans. Det går inte att säga att nikotin är helt riskfritt eller att ge garantier för det. Lika lite kan någon säga att golf, motorcyklar, utförsåkning, tatueringar eller segling är helt riskfritt. Det är inte heller riskfritt att cykla med hjälm, använda kondom eller se sig för när man går över gatan. Men det är säkrare än alternativen. Och det är där debatten borde vara.

Var stolt över Sverige

Nikotinportioner i Sverige har åldersgräns, hälsovarning och innehållsförteckning. Informationen från tillverkare till konsument är tydlig för alla som kan läsa. Vad mer kan förväntas från tillverkarna?

Om Sverige är bäst i EU är det något att glädja sig åt och vara stolt över. Jag är det. Tyvärr verkar det som att en del professionella lobbyister inte delar min uppfattning. Och så länge det förblir så, måste dessa aktörer betraktas som oseriösa i frågan om rökning, nikotin och snus.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00