Debatt

Därför behöver vi satsa på de nordiska lantrasdjuren

En bred mångfald av lantraser är viktigt för att nordiskt lantbruk ska kunna anpassa sig till framtida, ännu okända, utmaningar. Det skriver Mervi Honkatukia, sektionsledare NordGen husdjur.

Isländsk get, klitfår från Danmark och den svenska linderödsgrisen är några av de lantrasdjur som behöver skyddas, menar debattören. 
Isländsk get, klitfår från Danmark och den svenska linderödsgrisen är några av de lantrasdjur som behöver skyddas, menar debattören. Foto: NordGen, Andreas Hillergren/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Måndagen den 22 maj uppmärksammas den internationella dagen för biologisk mångfald för första gången sedan en global räddningsplan antogs på FN:s toppmöte inom Konventionen för biologisk mångfald. Ett av målen i planen omfattar de inhemska lantrasdjur som under hundratals år varit en del av det nordiska lantbruket. Under seklen har dessa djur anpassats till vårt klimat och vårt sätt att leva.

Lantraserna är hotade

Det finns omkring 140 lantraser i Norden. Jylländsk boskap, svensk linderödsgris, finsk lantrashöna, isländsk get och norsk fjordhäst är bara några exempel. Lantrasdjuren har en mängd viktiga egenskaper. Exempelvis kan de ofta fortsätta vara produktiva även när de har ont om mat – en risk vi vet kommer öka med extremväder och klimatförändringar. En bred mångfald av lantraser är viktigt för att nordiskt lantbruk ska kunna anpassa sig till framtida, ännu okända, utmaningar. Men i dag är en stor del av lantraserna hotade.

Faktum är att de flesta av de europeiska lantrasdjuren hotas i större eller mindre utsträckning av utrotning eftersom de ersatts av mer kommersiella raser. 

Den anpassningspotential som finns hos lantrasdjur behöver bibehållas och säkras, för att kopiera orden i den globala räddningsplanen. Att bevara djuren i sin ursprungliga miljö är alltid det bästa. Men NordGen har även, tillsammans med FAO, utvecklat riktlinjer för hur arvsmassa från lantrasdjur kan bevaras med kryoteknik, det vill säga i flytande kväve. Kryokonservering är ett viktigt kompletterande verktyg i bevarandearbetet av lantrasdjur men det behöver inledas när djuren fortfarande är tillräckligt många för att ha en frisk genuppsättning. En expertgrupp har nyligen konstaterat att det behövs en bred insats för att bevara våra nordiska lantrasdjur. Mycket skulle tjänas på att genomföra en sådan insats som ett samnordiskt projekt.

Kommersiella raser behövs också

Statusen för de nordiska ländernas lantrasdjur sticker inte ut i jämförelse med andra. Faktum är att de flesta av de europeiska lantrasdjuren hotas i större eller mindre utsträckning av utrotning eftersom de har ersatts av mer kommersiella raser. Utan de kommersiella raserna hade vi inte kunnat producera så mycket mat som vi gör i dag. Men det innebär inte att de traditionella raserna är oviktiga. Deras egenskaper är avgörande för att jordbruket ska kunna anpassas till framtida utmaningar. Dessutom är de själva en viktig del av den biologiska mångfalden och bidrar till en mängd ekosystemtjänster.

Texterna i den globala räddningsplanen för världens biologiska mångfald står redo att omsättas i praktik. En satsning på de nordiska lantrasdjuren skulle kunna stå modell för övriga Europa och världen. Vi på NordGen – de nordiska ländernas kunskapscenter för genetiska resurser – arbetar med dessa frågor varje dag och är redo att bistå i arbetet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00