Debatt

"Dags att regeringen tar ansvar för arbetskraftinvandringen"

DEBATT. Det är viktigt för svenska företag och för Sveriges internationella konkurrenskraft att vi lyckas rekrytera och behålla högutbildad arbetskraft. Tyvärr har vi under den senaste tiden kunnat läsa upprepade beskrivningar av fall där arbetskraftsinvandrare utvisas från Sverige utan att det finns ett rimligt skäl, skriver Johan Forssell (M) migrationspolitisk talesperson. 

Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: Fredrik Wennerlund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Johan Forsell, migrationspolitisk talesperson, Moderaterna.

Det ska vara lätt att jobba och göra rätt för sig i Sverige. Då krävs att inte stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen. I dag är det många som söker sig till Sverige för att arbeta och med olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter. Vi har under den senaste tiden kunnat läsa om flera fall där arbetskraftsinvandrare blir utvisade från Sverige på grund av mindre misstag som begåtts av allt att döma seriösa arbetsgivare. Det är orimligt att dessa mindre misstag från arbetsgivaren ska få så långtgående konsekvenser. Särskilt i en tid där Sverige har en brist på högutbildad arbetskraft.

Riskerar skrämma iväg högutbildad arbetskraft

För svenska företag och för Sveriges internationella konkurrenskraft är det viktigt att vi lyckas rekrytera och behålla högutbildad arbetskraft. Tyvärr riskerar dessa fall snarare skrämma iväg potentiella högutbildade arbetskraftsinvandrare från att söka sig till Sverige och bidra till vår globala konkurrenskraft.

Alliansen tog därför förra hösten initiativ i Socialförsäkringsutskottet för ett tilläggsdirektiv till utredningen om arbetskraftsinvandringen. Vi ville att regeringens då pågående utredning om arbetskraftsinvandring skulle få i uppdrag att undersöka om regelverket hade fått avsedd effekt och i vilken omfattning arbetskraftsinvandrare nekades arbetstillstånd eller förlängning av tillstånd på grund av mindre misstag av seriösa arbetsgivare.

Förslagen svarar inte mot de problem som finns

Vi vill se en helhetsbedömning där små misstag av seriösa arbetsgivare inte skall leda till utvisning av den som jobbar och försörjer sig. 

Regeringen valde att ignorera vårt tillkännagivande och inte tillmötesgå det. Istället presenterades i december ett betänkande från regeringens utredare som var otillräckligt och inte svarar mot problemet med att personer utvisas på grund av misstag från seriösa arbetsgivare. Utredningens förslag tog enbart sikte på när arbetsgivaren på eget initiativ har rättat till brister. Dessa förslag svarade inte mot de problem som finns med att människor som har ett jobb och en försörjning trots detta utvisas på grund av fyrkantiga regler.

Stelbenta regler får inte sätta hinder

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Detta förutsätter ett konkurrenskraftigt näringsklimat med god tillgång till kvalificerad arbetskraft. Då krävs att inte stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen. Det är inte rimligt att personer utvisas på grund av mindre misstag som gjorts av arbetsgivaren. Vi vill se en helhetsbedömning där små misstag av seriösa arbetsgivare inte skall leda till utvisning av den som jobbar och försörjer sig. Regeringen måste återkomma med lagförslag till riksdagen för att komma åt problematiken. Det är dags för regeringen att vakna och ta sitt ansvar och agera! 

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Johan Forssell

Utrikeshandels- och utvecklingsbiståndsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00