Debatt

Dags att få den fria rörligheten för rörelsehindrade på plats

När du äntligen kan få tillgång till EU:s rätt till fri rörlighet så kommer den svenska regeringen som en rejäl glädjedödare, skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

Det handlar om jämlikhet och det är en självklarhet för Centerpartiet att jobba för detta, skriver Abir Al-Sahlani (C).
Det handlar om jämlikhet och det är en självklarhet för Centerpartiet att jobba för detta, skriver Abir Al-Sahlani (C).Foto: Mathieu CUGNOT/Eu-parlamentet
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nu kommer EU:s nya funktionsrättskort. Efter att jag hört massor från funkiscommunityn om hur svårt det var att resa inom EU, så var det här ett av mina vallöften i EU-valet 2019.

För löftet om fri rörlighet mellan EU-länderna gäller alla medborgare. I praktiken har vi en enorm skuld gentemot personer med funktionsvariationer. Vi har brytt oss alldeles för lite om vilka hinder de står inför och vilken verklighet de möter. Det här gäller både för politiken och näringslivet. Så det är på tiden att det här kortet presenteras.

Det är långt från tillräckligt, men det är ett första steg. Kortet omfattar tillgång till förmåner och särskilda villkor för typ kulturevent, museer, nöjesparker och sport.

Tyvärr gäller det bara för vistelser upp till tre månader. Fri rörlighet handlar ju också om att kunna flytta till andra EU-länder, bosätta sig längre perioder för studier eller jobb.

Vi måste pusha kommissionen

Jag kommer att arbeta med förhandlingarna kring detta som skuggförhandlare för den liberala gruppen. För Centerpartiet är det viktigt att få det här kortet på plats så fort det bara går, men även att pusha EU-kommissionen att presentera något mer ambitiöst som kan fixa fri rörlighet för alla på riktigt.

Vi vill att processen för att ansöka om kortet ska vara så enkel, obyråkratisk och tillgänglig som möjligt. Det ska utgå från individens behov, om en person behöver assistans så ska ansökan kunna göras av tredje person om funkispersonen önskar det.

När det kommer till alla människors lika värde kan vi inte gömma oss bakom någon ”kostnad i proportion till nytta”-analys.

Självklart måste vi också komma åt fusk – det är inte en hemlighet att det finns en stor svart marknad för parkeringskorten som använts tidigare eller att oseriösa LSS-företag utnyttjat funkispersoners behov av assistans. Men kampen mot fusk och bedrägerier får aldrig negativt påverka de som verkligen behöver kortet.

Vi vill också att det ska bli tydligare för hur en individ kan överklaga ett myndighetsbeslut som man anser felaktigt. Det handlar om jämlikhet och det är en självklarhet för Centerpartiet att jobba för detta.

Den svenska regeringens första reaktion är också något vi kommer arbeta på för att på så sätt sudda bort deras sura miner. I regeringens PM till riksdagen står det svart på vitt att: ”Det är viktigt att kostnaderna står i proportion till nyttan”. Här vill jag bara fnysa.

Nyttan är möjligheten att röra sig fritt

Menar regeringen allvar? När det kommer till alla människors lika värde kan vi inte gömma oss bakom någon ”kostnad i proportion till nytta”-analys.

Den så kallade ”nyttan” i det här fallet är att alla medborgare ska ha samma möjlighet att röra sig fritt i EU oavsett vilka de är, var de kommer ifrån eller vilka behov de har.

Vi måste få till det här systemskiftet. Det är vi skyldiga våra medborgare. Vi, alltså politikerna, det offentliga men också företag och näringslivet – vi har en skyldighet att se till att löftet om den fria rörligheten infrias för alla.

EU Disability Card är ett steg i rätt riktning.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00