Debatt

Centerpartiet: Därför behöver kampen för kvinnors rättigheter föras i EU

Vi behöver inte bara fortsätta driva på arbetet och stärka kvinnors rättigheter. Vi måste också skydda de som vi redan har. Det skriver Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C) och kandidat till EU-valet 2024.

Vi vill att EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen, skriver debattören.
Vi vill att EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen, skriver debattören.Foto: Mathieu Cugnot/Europaparlamentet/TT
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Non betyder nej. Nein betyder också nej. Men Emmanuel Macron och Olaf Scholz vill inte ge Europas kvinnor rätten till att ett nej alltid ska betyda nej.

Kvinnors rättigheter måste skyddas

För ett par år sedan lade EU fram en ny lag med förslag för att bekämpa våld mot kvinnor och skydda brottsoffer. Tanken var att kriminalisera flera typer av brott mot kvinnor, där förslaget att ha med våldtäkt som ett brott var ett av de tyngsta förslagen.

Förslaget togs emot med glädje. Det hade varit ett stort steg framåt att få till en samtyckeslag i hela EU, Centerpartiet har arbetat hårt för att detta ska bli verklighet. Men i förhandlingarna kom motståndet från två oväntade män – Olaf Scholz och Emmanuel Macron. Tysklands och Frankrikes regeringar ville inte att EU skulle lagstifta om detta. ”EU har inte rätt att lagstifta om området”, påpekades det. Eller så sa man att ”vi har redan en bra lagstiftning på området”.

När Sverige använde samma argument för att kämpa emot att minimilöner ska beslutas om på EU-nivå målade fransmännen upp Sverige som att vi inte brydde oss om de svaga och utsatta. Men att ett nej är ett nej och att en kvinna äger makten över sin kropp, det är uppenbarligen en helt annan sak för Frankrikes president.

Den senaste mandatperioden i Europaparlamentet 2019 har Centerpartiet varit otroligt aktivt i arbetet med att både skydda och stärka kvinnors rättigheter. För är det något som vi har insett 2024 så är det att kampen för kvinnors rättigheter aldrig får tas för given. Vi behöver inte bara fortsätta driva på arbetet och stärka kvinnors rättigheter ytterligare. Vi måste också skydda de som vi redan har.

Abort en grundläggande rättigheter

Där och då, för snart fem år sedan, trodde vi att länderna som vi främst skulle behöva bråka med i kampen för jämställdheten skulle vara ”de gamla vanliga”. Polen, där SD:s kompisar i partiet Lag och Rättvisa konsekvent nedmonterade kvinnors rättigheter, däribland aborträtten. Eller Ungern, där man i slutet av 2022 införde en ny lag som kräver att gravida kvinnor som söker abort först ska visa att de hade lyssnat på ”fostrets hjärtslag”.

Sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i alla EU-länder.

Det är såklart en skam att två stora europeiska demokratier lierar sig med de mest kvinnofientliga krafterna i EU och de mest konservativa för att stoppa en europeisk samtyckeslagstiftning gällande våldtäkt. Men framförallt är det skamligt att två ledare från dessa progressiva länder, som brukar säga att de står upp för jämställdhet, inte levererar mer när det gäller. De borde skämmas och historien kommer att döma dem hårt.

Centerpartiet har fyra tydliga löften till Europas kvinnor inför sommarens val till Europaparlamentet:

  • Vi ger oss inte! Sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i alla EU-länder.
  • Aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna.
  • Vi vill att EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen.
  • EU ska följa Istanbulkonventionen och skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00