Debatt

Centerkvinnorna: Liberalerna – stå på godhetens sida

DEBATT. Vi måste våga ta ställning för friheten. Liberala demokratiska värderingar kan inte kompromissas bort. Liberalerna, ni behövs i det här mer än någonsin, skriver Sofia Jarl (C).

 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf. "Vi måste våga vara goda, även om det gör oss till åtlöje i vissa kretsar."
 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf. "Vi måste våga vara goda, även om det gör oss till åtlöje i vissa kretsar."Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sofia Jarl (C)
Förbundsordförande, Centerkvinnorna


I dag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. Det är svårt att inte förfäras av överlevarnas berättelser. Om älskade föräldrar som aldrig sågs igen, om döda barnkroppar i smutsiga ghetton, om hela liv som förvandlades till svart rök från skorstenar. Minnen av ett avgrundsmörkt kapitel i vår moderna historia är närvarande hela året, men i dag är en lämplig dag för självrannsakan. Vad kan vi göra för att hatet som ledde till att miljontals människor miste livet, aldrig ska få slå rot i vårt samhälle igen?

Runt om i världen ser vi demokratier på tillbakagång och när det finns krafter som vill använda demokratin för att montera ned den behövs den liberala rösten. I Sverige har Centerpartiet ihop med flera Alliansvänner varit en röst som inte har villkorat liberala värderingar. Därför vill Centerkvinnorna vädja till Liberalerna att fortsätta stå för den demokrati som de hittills har spelat en viktig roll för att värna.

"Våga vara goda"

Det är utmanande att vara liberal i dag. Vi befinner oss i ett svårt parlamentariskt läge som kräver förhandlingar och kompromisser, samtidigt som tonläget i den allmänna debatten har skruvats upp. Där anklagas vi för att vara ”goda” och ”godhet” har blivit ett begrepp som diverse debattörer och skribenter raljant jonglerar med för att förminska och förnedra meningsmotståndare. Men berättelserna från Förintelsen vittnar om vad som händer när människovärdet reduceras och de mänskliga rättigheterna glöms bort. Människor mördas fortfarande världen över i organiserade former, där vi kanske främst läst om grupper som Boko Haram och IS.

Sofia Jarl (C).
Sofia Jarl (C). Foto: Centerkvinnorna

Läs också

Det finns grader i helvetet och systematiskt mördande är ändhållplatsen för det fria samhällets förfall. Så långt ska det aldrig behöva gå i något som föreställer en fri demokrati. Det betyder inte att någon som helst inskränkning av eller attack på vår fria demokrati är acceptabel. Demokrati är bräckligt och i vissa avseenden självdestruktiv till sin natur. När en fasad försvagas ökar risken att den krackelerar fullständigt och varje liten förflyttning kan i slutändan bli någonting mycket större. Därför måste vi våga vara goda, även om det gör oss till åtlöje i vissa kretsar.

Vi drar en gräns

I debatter och på ledarsidor florerar argument om alarmism, att vi överdriver och att vi skapar polarisering. Det finns all anledning att bekämpa villfarelsen att det skulle vara möjligt för liberaler att kunna köpslå med nationalistiska idéströmningar med härkomst från samma ideologiska föreställningar som nazisterna. Våra grundläggande värderingar av ett samhälles uppbyggnad skiljer sig åt på ett fundamentalt sätt, och våra respektive visioner om det ideala samhället är så långt isär att de kan beskrivas som motpoler.

Att inte förhandla med politik som härleder från idéer om ett samhällsideal där demokratiska principer är något som föraktas, är inte att skapa polarisering: det är att dra en gräns och stå för det vi tror på.

"Kan inte kompromissas bort"

Demokrati är inte en sprint, den är en ett maraton. Det krävs långsiktighet och uthållighet. Att konsekvent vidhålla sin position som garant för liberala värderingar kräver inte att skriva och sprida aggressiva tweets – det syns i vardagliga politiska förhandlingar och kompromisser. Det är viktigt att samtala och hitta politiska lösningar i svåra lägen, men det är inte synonymt med vara beredd att lägga vad som helst i insatsen. Vad politiker är beredda att spela med, är deras val. För Centerkvinnorna är valet självklart – liberala demokratiska värderingar kan inte kompromissas bort.

L – håll ut

Vad vi har lärt oss av Förintelsen är att vi inte får vara tysta. På Förintelsens minnesdag vill Centerkvinnorna därför uppmana till att våga ta ställning för friheten och individerna i den. För Centerkvinnorna har Liberalerna varit ett parti som har gjort det och som alltid har varit en kraft i arbetet för att slå vakt om vår liberala demokrati.

Ni behövs i det här mer än någonsin, Liberalerna. Håll i och håll ut.

Nämnda personer

Sofia Jarl

Regionstyrelsens förste vice ordförande (C) Region Dalarna, ledamot i partistyrelsen (C)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00