Krav på nationell CCS-strategi

KLIMAT. Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman kallar geologisk lagring av koldioxid för en reservplan. Industri och forskning däremot anser att det är enda framkomliga vägen om klimatmålen ska nås och att regeringen nu måste ta fram en CCS-strategi för Sverige.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman säger båda att geologisk lagring av koldioxid är en viktig pusselbit, en viktig reservplan, för att få ner industrins klimatutsläpp. Men enligt en rapport från Energiforsk är det den enda realistiska vägen.
Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman säger båda att geologisk lagring av koldioxid är en viktig pusselbit, en viktig reservplan, för att få ner industrins klimatutsläpp. Men enligt en rapport från Energiforsk är det den enda realistiska vägen.Foto: Johanna Alskog/Altinget.se
Johanna Alskog

Ska Sverige klara de klimatmål som de sju partierna i Miljömålsberedningen kom överens om i förra veckan, då kommer det krävas att de stora koldioxidtunga industriernas utsläpp av växthusgaser pumpas ner i berggrunden. Det vill säga att Sverige utvecklar så kallad CCS-teknik (carbon, capture and storage), geologisk lagring av koldioxid, i stor skala.

– CCS är nödvändigt om man ska nå de politiska mål man vill nå, det handlar om lagring av 10-15-20 miljoner ton koldioxid fram till år 2045.

Det säger Per Arne Nilsson, projektledare för den rapport om CCS-tekniken och den svenska processindustrin som publicerades förra året genom Energiforsk. Delaktiga i rapporten är bland annat ett antal stora industriföretag och flera universitet. Rapportens utgångspunkt är att geologisk lagring är nödvändigt om den svenska basindustrin ska få ner sin klimatpåverkan, och att det omgående krävs: en nationell CCS-strategi för Sverige, att ett forskningsprogram inrättas och att en storskalig demonstrationsanläggning utreds.

Alternativen långt bort

– Det finns andra vägar att gå för att tillverka till exempel stål och cement. Men inte inom de närmaste 30-35 åren. Man tror på en del teknologier, men det ligger långt bort. Uppskalningen av metoderna är det mest osäkra, säger Per Arne Nilsson och fortsätter:

Vi kan inte lägga alla ägg i en korg

Anders Wijkman om att CCS ska utvecklas vidare som en reservplan

– Alla vägar är viktiga, men i dag finns ingen annan teknologi än CCS tillgänglig. Den grunden är akademin och industrin överens om.

Regeringens hållning kring geologisk lagring av koldioxid som en del i klimatplanen har hittills varit vag. I samband med förra veckans klimatöverenskommelse gjorde Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman klart att CCS är en pusselbit när det kommer till basindustrins utsläpp, men valde ändå att kalla CCS en form av reservutgång.

– CCS ska utvecklas vidare. I vart fall för en fall back strategi. Vi kan inte lägga alla ägg i en korg, sade han vid Klimatforum.

Nödvändigt enligt Romson

Enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson är CCS är en teknik som "av nödvändighet" är intressant att titta på. 

 – Dels för de processrelaterade utsläppen från industrin som vi i dag inte ser att vi kommer hitta andra lösningar på inom en tillräcklig snabb framtid. Dels för de kraftverk i Sverige som går på förnybara bränslen och som har punktutsläpp av ganska mycket biologisk koldioxid, sade hon till tidningen Miljöaktuellt i en artikel om den nya klimatöverenskommelsen. 

Staten måste gå in och hjälpa till för att bädda för teknikskiften inom processindustrin, enligt Anders Wijkman som kallade det "en lång och dyrbar väg". Där instämmer Per Arne Nilsson som säger att det kommer att handla om miljarder kronor.

Opinionen är avgörande

Men lika viktigt som pengar, om geologisk lagring av industrins stora punkutsläpp av koldioxid ska bli verklighet, är en bred folklig acceptans. Där har Sverige redan gjort bittra erfarenheter, genom Vattenfalls misslyckade CCS-pilotprojekt Schwarze Pumpe vid ett kolkraftverk i Tyskland. Den tyska opinionen gick inte Vattenfalls väg, CCS blev politiskt omöjligt och Vattenfall tvingades lägga ner alla planer på att lagra koldioxid under tysk mark.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma har i en intervju i Altinget sagt att Vattenfalls beslut att bygga en försöksanläggning för CCS i Tyskland inte var ett klokt beslut, utan placeringen var helt feltänkt.

– Jag jobbade då på Eon och vi hade en diskussion om CCS där vi sade att om man nu gör det, tänk på att vi måste bli av med koldioxiden, så bygg anläggningen nära havet. Då har vi en möjlighet att pumpa den tillbaka. Men Vattenfall gjorde inte det, utan byggde långt inne i landet, sade Erik Brandsma.

Brandsma sade i samma intervju att utan en bred acceptans är CCS omöjligt, hur bra teknisk lösning det än är.

– Men om samhället inte accepterar att vi pumpar koldioxid tillbaka in i marken, då kan man fetglömma den här lösningen. Om man inte tar in aspekten med samhällets bemötande, då riskerar man att satsa pengar på fel häst.

Skapa förtroende gemensam uppgift

Att bygga upp ett förtroende för koldioxidlagring är en gemensam uppgift för alla inblandade – företagen, forskarna och staten – enligt Per Arne Nilsson.

En viktig del i budskapet kring CCS och Sverige, enligt honom är att Sverige, tillsammans med Finland, inte ska utveckla CCS-anläggningar för att exempelvis kunna fortsätta driva några kolkraftverk.

– För Sverige del handlar CCS väldigt lite om energisystemet, i Sverige handlar det om exportnäringen. Det är en viktig pedagogisk skillnad, säger han. 

Dokumentation

En svensk CCS-strategi på gång? Riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson (M) har nyligen i en skriftlig fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson ställt frågan: Avser ministern och regeringen att ta fram en svensk CCS-strategi? Romson har ännu inte gett något svar.

Andra länders nationella strategier för industrins klimatpåverkan har kartlagts av Tillväxtanalys i en färsk rapport. Sverige är inte unikt som inte har någon nationell strategi, enligt rapporten, men de flesta länder som Tillväxtanalys har tittat på har ändå en mer utvecklad strategi än Sverige.

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00