Debatt

C: Regeringen behöver kalla till krissamtal om elpriserna

Min uppmaning till regeringen är enkel: kalla till krissamtal med alla partier för att få upp samtliga frågor på bordet om elen. Det skriver Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson.

Energiminister Ebba Busch (KD) behöver lägga valretoriken åt sidan, menar debattören.
Energiminister Ebba Busch (KD) behöver lägga valretoriken åt sidan, menar debattören.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rickard Nordin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För ett år sedan stod KD-ledaren Ebba Busch med en dammsugare i famnen. Moderaterna skrattade då åt de som pratade om smartare elanvändning och tillsammans med Sverigedemokraterna klubbade de igenom en budget som gjorde kliniskt rent på stöd för energieffektiviseringar. Hade ansvar prioriterats högre än politiskt poserande hade Sverige varit betydligt bättre rustat när kvicksilvret nu kryper nedåt och kärnkraftsreaktorerna inte levererar samtidigt som Putins energikrigsföring skakar Europa och gör elen rekorddyr.

Kärnkraft räcker inte

Centerpartiet lade redan inför förra vintern skarpa förslag om hur vi ska bli av med den direktverkande elen i hushållen, som leder till stor elförbrukning. Vi presenterade förslag om ett vidgat grönt avdrag som skulle göra det möjligt för hushåll att investera i mer grön teknik som också skulle kapa elfakturorna radikalt. Vi föreslog att företag som effektiviserar ska, enligt irländsk modell, få snabbare avskrivningsregler för att kunna prioritera sådana satsningar.

Hade regeringspartierna inspirerats av detta, i stället för att då enbart prata om kärnkraft och sänkt elskatt hade mycket varit vunnit, speciellt som de nu väljer att höja elskatten vid årsskiftet. Tyvärr får vi inte heller i år chansen att inspireras av regeringens partiledare. De vägrade på den senaste presskonferensen konsekvent att svara på frågan om vad de själva gör för att spara på el, samtidigt som de uppmanar alla andra att göra vad de kan.

Kraftvärmen har potential

Regeringen har dock gjort ett par bra saker. Efter att Centerpartiet lyfte frågan om mothandel från Svenska kraftnät påbörjade den gamla regeringen ett arbete som den nya tog vid. Tyvärr kommer rapporter om att Svenska kraftnät enbart fokuserar på större anläggningar, trots att många små skulle kunna göra stor skillnad tillsammans. Här behöver regeringen agera omgående. Det finns stor potential kvar i kraftvärmen som inte nyttjas.

Tyvärr får vi inte heller i år chansen att inspireras av regeringens partiledare.

En annan potential som få känner till är att vi har flera hundra vindkraftverk som inte producerar på max på grund av nätregler. Kraftverk upp till 1,5MW har lägre nätavgift, vilket gör att många vindkraftverk som kan producera 2MW inte gör det, eftersom det skulle vara olönsamt. Att inte använda alla kraftverk till max är vansinnigt och att justera upp gränsen kostar inte heller något, eftersom verken idag är nedställda. På årsbasis motsvarar det elen från närmare 100 000 villor som inte produceras, merparten av det förloras på vinterhalvåret då vindkraften producerar som mest då. Dessa verk är dessutom främst placerade i södra Sverige där behovet är som störst.

Tid för ledarskap

Min uppmaning till regeringen är enkel. Nu är tid för ledarskap. Lägg valretoriken åt sidan och börja leda landet. Kalla till krissamtal med alla partier för att få upp samtliga frågor på bordet. Inkludera norra Sverige i elprisstödet om de höga priserna i norr håller i sig.

Vi behöver tillsammans ta oss igenom den kommande vintern och därefter öka såväl elproduktion som överföringskapacitet, flexibilitet, lagring och effektivitet betydligt. Då behöver både hushåll och företag få stabila spelregler och långsiktiga villkor. Det kommer sänka såväl elfakturor som klimatutsläpp. För Centerpartiet är det en självklarhet att ta ansvar, nu väntar vi bara på regeringen att komma till samma slutsats.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00