Debatt

C-politiker: Både små och stora skolor behövs i hela vårt land

Svensk skola ska utmana normer. Men skolans egna normer ifrågasätts sällan. Idén om stora skolor som den bästa lösningen har dominerat skoldebatten länge nog nu, skriver Madelaine Jakobsson och Martina Hallström (C).

”Vi föreslår inte att små skolor ska undantas från dagens regler. Vi föreslår att normen förändras så regelverk inte bygger på att skolan är stor.”
”Vi föreslår inte att små skolor ska undantas från dagens regler. Vi föreslår att normen förändras så regelverk inte bygger på att skolan är stor.”Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Skolutredningar och skolomorganisationer står som spön i backen runt om i landet. Resultatet av dessa blir ofta att små skolor föreslås läggas ner.

Behövs lösningar nu

Generaldirektören för Skolverket har i flera olika sammanhang lyft fram att för att en skola ska klara av att följa alla lagar och regleringar som ligger på skolan så behöver en skola ha 500 elever. Det är många kommuner i vårt avlånga land som i så fall inte skulle kunna bedriva skolverksamhet över huvud taget. Det är bara 7 procent av alla skolor som har 500 elever eller fler, medan hela 25 procent av alla skolor har 100 elever eller färre.

Här behöver vi tänka om. Vi måste acceptera att landet ser ut som det gör, vi har både städer och landsbygd och så vill vi att det ska fortsätta vara. Vi måste ha med de mindre skolornas perspektiv i både debatten och i besluten. Vi ska ha hög kvalitet i skolan men också en skola som kan se den enskilda elevens behov och förutsättningar.

Barn ska inte heller behöva pendla i timmar för att gå i skola. Vi ser att urbaniseringen möter motstånd, många flyttar nu i stället åt andra hållet och det är oerhört positivt. Det kommer på sikt betyda ett större underlag för samhällsservice på landsbygden, till exempel för skolor, men vi kan inte vänta på detta utan det behövs lösningar nu.

Inför C:s partistämma

Mindre skolor kan ha lägre meritvärden, men det säger inget om kvaliteten. Barnets bästa ska alltid tas i beaktande när det kommer till barnets hela dag, inte bara barnets dag i skolan. Föräldrars/familjers livspussel är också en viktig del i ekvationen, särskilt på de platser där de små skolorna ofta förekommer. Vi vill se tillväxt i hela landet, också på mindre orter och landsbygd, då förutsätts att det finns en skola för barn i lägre åldrar inom rimligt avstånd.

Vi som är det enda parti som försvarar dessa enheter kan inte sitta tysta och se detta hända, utan vi måste agera.

Vi har till Centerpartiets partistämma 23-26/9 skrivit en motion i denna viktiga fråga. Vi vill att Centerpartiet ska arbeta för att lösa huvudmannafrågan så att skolor kan köpa till exempel b-språkundervisning och slöjd av andra skolor och huvudmän. Vi vill att Centerpartiet ska verka för en större flexibilitet avseende skolenheters tillgång till skolbibliotek, elevhälsa och andra viktiga funktioner. Vi vill också ålägga Skolverket att ta fram specifika stödmaterial till mindre skolor och att de ska stötta mindre skolor i olika projekt.

Ny ekonomisk fördelningsmodell

Den viktigaste delen som vi föreslår är dock att ta fram en ny ekonomisk fördelningsmodell som gör att även våra mindre skolor kan finnas kvar och utvecklas. Många kommuner runt om i landet befinner sig i tuffa ekonomiska situationer. Det kan inte få vara ekonomin som gör att våra mindre skolor läggs ner.

Vi som är det enda parti som försvarar dessa enheter kan inte sitta tysta och se detta hända, utan vi måste agera. Menar vi allvar då vi säger att hela Sverige ska leva så måste vi agera nu, innan det är för sent. Det måste tillföras mer pengar till landets mindre skolor. Vi kommer försöka få gehör på stämman för att få igenom denna viktiga punkt. Det är bråttom, skolor hotas av nedläggning varje dag.

Normen måste förändras

Svensk skola ska utmana normer. Men skolans egna normer ifrågasätts sällan. Idén om stora skolor som den bästa lösningen har dominerat skoldebatten och regelutvecklingen länge nu. Små skolor förknippas oftast med glesbygd. Men de finns över hela Sverige. Från Västerbottens glesbygd till Stockholms skärgård och Göteborgs innerstad. Små skolor är inget konstigt. Det är en del av det normala.

Vi föreslår inte att små skolor ska undantas från dagens regler. Vi föreslår att normen förändras så regelverk inte bygger på att skolan är stor och med det möjliggör för små skolor att existera.

Nämnda personer

Madelaine Jakobsson

Ordförande Centerpartiets kommunala sektion, kommunstyrelseordförande Nordmaling, ordförande för SKR:s beredning för utbildningsfrågor, ledamot i verkställande utskottet och partistyrelsen
Lärare i svenska och engelska

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00