Bryssel siktar på grönt ljus för svensk slopad drivmedelsskatt

Efter att tusenlappen till bilägarna nobbades i riksdagen återstår fortsatt ett öppet spår i frågan om att subventionera drivmedelspriserna. Men även om regeringen inte fått svar ännu på sin ansökan, så är signalen tydlig: EU-kommissionen avser att ge ansökan grönt ljus.

Väntar fortsatt på svar. Men finansministern påpekar samtidigt att nuvarande sänkt skatt inte fått önskvärd effekt.

”Det visade sig att en fjärdedel av skattesänkningen gick till bensinbolagen, och ramlade inte ut hos kund."
Väntar fortsatt på svar. Men finansministern påpekar samtidigt att nuvarande sänkt skatt inte fått önskvärd effekt. ”Det visade sig att en fjärdedel av skattesänkningen gick till bensinbolagen, och ramlade inte ut hos kund."Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Jacob Hederos

Skatten på fossila drivmedel sänktes till EU:s miniminivå i våras, efter att alla partier i riksdagen förutom MP röstade för en av de extra ändringsbudgetarna i våras.

Men S-regeringen har också uppmanats av samma riksdagsmajoritet att efterfråga ett undantag från EU:s energiskattedirektivs minimiregler, för att helt kunna ta bort energiskatten på fossila drivmedel under tre månader.

I maj skickades ansökan in till EU-kommissionen, som i en första instans går igenom den och återkommer med eventuella följdfrågor, innan ett eventuellt beslut om att skicka vidare ansökan till medlemsländerna tas.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00