Debatt

Boverkets nya byggregler är inte klimatsmarta

Boverket måste omfamna filosofin att befintliga byggnader ska användas mer klimateffektivt och de anpassningar som krävs för att möta ändrade behov kan ske till så lågt resursuttag som möjligt, skriver Rikard Silverfur, Fastighetsägarna.

För mer klimatsmarta byggregler måste cirkulär ekonomi prioriteras upp, skriver debattören. 
För mer klimatsmarta byggregler måste cirkulär ekonomi prioriteras upp, skriver debattören. Foto: Franz Feldmanis
Rikard Silverfur
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Materialåtgången och den totalt sett ökade energianvändning som nya byggnader för med sig äventyrar möjligheterna att nå Parisavtalets mål. Vi måste därför kollektivt skifta fokus från uppförande av nya byggnader till att värna och förvalta och de resurser vi redan nyttjat, menar Professor Matti Kuittinen.

På samma sätt lyfter World Green Building Council och EU att cirkulär ekonomi och att maximera nyttjandet av befintliga byggnader tillhör de största klimatvinsterna som samhällsbyggnadssektorn kan göra. I Sverige har IVA, Fossilfritt Sverige och Tillväxtverket lyft fram den nationella byggpolitiken behöver flytta fokus till klimateffektivt nyttjande av befintligt bestånd.

Vi på Fastighetsägarna instämmer. Både samtid och framtid kräver en cirkulär ekonomi där befintliga resurser nyttjas bättre och sedan återbrukas.

Trots att Boverket har ett parallellt pågående regeringsuppdrag om att främja cirkulär ekonomi saknar Boverkets förslag det närmaste helt styrmedel för att öka den cirkulära ekonomin inom den byggda miljön. Det är inte acceptabelt, Boverket behöver tänka om.

Rikard Silverfur
Fastighetsägarna

Tyvärr kan vi inte se att Boverkets i förslag till nya byggregler, ”Möjligheternas byggregler”, gjort ansatser för att befintliga byggnader ska nyttjas mer effektivt än de gör idag. Trots att Boverket har ett parallellt pågående regeringsuppdrag om att främja cirkulär ekonomi saknar Boverkets förslag det närmaste helt styrmedel för att öka den cirkulära ekonomin inom den byggda miljön. Det är inte acceptabelt, Boverket behöver tänka om.

Ett konkret exempel är att Boverket i de nya byggreglerna ställer olika krav på brandskydd, om tre personer bor i en lägenhet och delar på hyreskontrakt eller om samma personer bor i samma lägenhet men har tre separata avtal. Ändrad avtalsstruktur ska dessutom anmälas till bygglovsavdelningen, vilket medför krav på ombyggnad till stora kostnader och materialåtgång. Det är inte modernt och det är inte klimatsmart.

Läs också

Samhällsbyggandet måste i stället utgå från fyrstegsprincipen som bland annat Trafikverket använder och som i korthet kan beskrivas som att använda befintlig infrastruktur mer och först i sista hand bygga nytt. Samma princip är applicerbar för alla som verkar inom fastighets- och byggsektorn. Den gäller inte enbart för myndigheter utan även samhällsplanerare, fastighetsägare, beställare, projektörer, entreprenörer med flera behöver anamma detta synsätt.  

Synsättet, och följaktligen den hierarki som föreslås sätter ”inte bygga alls” som högsta prioritet genom att söka lösa behov av utrymmen och funktioner genom följande prioritetsordning (modifierad från Kuittinen):

  1. Maximera användningen av befintliga byggnader och utrymmen
  2. Anpassa byggnader genom ombyggnad
  3. Anpassa byggnader genom tillbyggnad
  4. Bygga nytt

Principen går alltså ut på att undvika att bygga nytt så långt det är möjligt.

En viktig insikt, och en förutsättning för den cirkulära ekonomin, är att befintliga byggnader och utrymmen inte alltid fullt kommer att kunna motsvara nyproduktion. Men, om vi kollektivt ska sträva mot att minimera resursuttaget erfordras det både tolerans och acceptans för detta från såväl nyttjare som myndigheter.

För mer klimatsmarta byggregler måste cirkulär ekonomi prioriteras upp. Boverket måste omfamna filosofin att befintliga byggnader ska användas mer klimateffektivt och de anpassningar som krävs för att möta ändrade behov kan ske till så lågt resursuttag som möjligt. För in resurseffektivitet, klimateffektivt nyttjande befintligt bestånd och främjande av cirkulär ekonomi som ett nytt särskilt skäl när kravnivå för ändring av befintliga byggnader fastställs.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00