Böter ska förhindra läkemedelsbrist

Sanktionsavgifter och krav på lagerhållning ska minska risken för läkemedelsbrist. Förslagen kommer från den förra regeringen, men har nu lämnats till riksdagen.

I propositionen föreslås också att öppenvårdsapotek måste ha viss lagerhållning av mediciner, anpassade efter konsumenternas behov.
I propositionen föreslås också att öppenvårdsapotek måste ha viss lagerhållning av mediciner, anpassade efter konsumenternas behov.Foto: Pixabay
Linda Berglund

Propositionen innehåller samma förslag som den förra regeringen skickade till lagrådet i höstas och som kommer från utredningen om vårdens försörjningsberedskap i kris.

– Det är en bra utredning. Slutbetänkandet bereds på departementet, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget. 

Regeringen föreslår bland annat att läkemedelsföretag som inte talar om i god tid att läkemedel kan restnoteras ska kunna tvingas att betala sanktionsavgifter. Som lägst 25 000 kronor, som högst 100 miljoner kronor. Jämfört med lagrådsremissen har det lägre beloppet justerats nedåt. 

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00