Bodil Valero (MP): Kristallnatten får aldrig upprepas

DEBATT. Kristallnatten får aldrig någonsin upprepas och nazisterna måste stoppas. Krafttag behövs för att stoppa den dystra utveckling som har skådats inte bara i Sverige men hela Europa med nazisternas växande organisation och aktivitet, skriver Bodil Valero, europaparlamentariker för Miljöpartiet. 

Av: Bodil Valero 
Europaparlamentariker (MP)
 
I dag är det 80 år sedan kristallnatten ägde rum, då hundratals judar mördades och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. I år är kristallnatten viktigare än någonsin att uppmärksamma och minnas vad som hände, för nu verkar historien upprepa sig. Hatet mot samhällets minoriteter har fått ett starkare fäste i Sverige och Europa. 

Naziströrelsen är mer aktiv än någonsin

Enligt Europols årliga rapport som kartlägger potentiella terroristhot, visar årets rapport att det skett en fördubbling av antalet gripanden på grund av högerextrema brott under 2017. Sverige är inte undantaget, den svenska naziströrelsen är mer aktiv än någonsin. 

I somras tvingades RFSL ungdom ställa in alla sina aktiviteter under Almedalen på grund av nazisternas närvaro. Tidigare i våras tvingades den judiska församlingen i Umeå att stänga ner, på grund av hat och hot. Detta är bara några exempel på händelser som skett under året. Nazismens mörka hat mot judar, muslimer och hbtq-personer har tagit fart under de senaste åren. 

Hatet är ett symptom 

Att hatet fått ett starkare fäste i Sverige och Europa, är ett symptom som visar vart vårt samhälle är på väg. Bristen på kraftfulla åtgärder mot nyfascistiska och nynazistiska grupper har bidragit till att hatet i Europa har ökat. Ett hat som sakta men säkert nedmonterar vår demokrati. 

För att kunna ta itu med hatet som växer, krävs det handlingskraft såväl på nationell plan som på EU-nivå. Det krävs direkta åtgärder. Miljöpartiet vill att ordningslagen ses över så att nazistiska organisationer inte ska beviljas demonstrationstillstånd vid särskilda tidpunkter. För att förhindra att hatet sprider sig krävs det både en starkare skola och föreningsliv för att  gemensamt kunna arbeta mot rasism och nazism. 

Ökat stöd till civilsamhället 

På EU-nivå krävs det att medlemsländerna står fast vid våra gemensamma grundvärden. EU genomlever i dag sin kanske största kris någonsin. Om vi inte kommer tillrätta med denna värdekris ser det mörkt ut. En viktig nyckel till att fortsatt upprätthålla våra gemensamma värden är att ge ekonomiskt starkt stöd till civilsamhällets organisationer. I Europaparlamentet leder jag arbetet för att ge  EU-stöd till civilsamhällets organisationer som arbetar med att främja demokratin och EU:s grundläggande värden på lokal och nationell nivå. EU kan inte fortsätta att blunda när minoriteters rättigheter totalt ignoreras och när civilsamhällets organisationer förföljs.

De senaste åren har samhälls- och debattklimatet förändrats snabbt. Normaliseringen av rasism på nätet och i partipolitiken har öppnat upp för rasistiska krafter och bidragit till en ökad högerextrem mobilisering. Därför måste vi som kämpar för medmänsklighet och öppenhet, oavsett partibeteckning, varje dag visa att vi är fler och att vi vill bygga ett samhälle fritt från hat och rasism.

Forrige artikel Funktionsrätt: Fyra förslag för högre tillit till vården Funktionsrätt: Fyra förslag för högre tillit till vården Næste artikel Gröna studenter: Detta borde utredaren ha föreslagit Gröna studenter: Detta borde utredaren ha föreslagit