Benny Marcel ny ordförande för Riksteatern

Regeringen utsåg på torsdagen civilsamhällesprofilen Benny Marcel till ny styrelseordförande för Riksteatern. Han har lång erfarenhet från såväl kultur- som biståndssektorn.

Benny Marcel ersätter Karin Thomasson som ordförande för Riksteatern.<br>
Benny Marcel ersätter Karin Thomasson som ordförande för Riksteatern.
Foto: Peter Hoelstad
Anders Gustafsson

Riksteatern är en ideell förening med statligt stöd. Regeringen utser ordföranden och en styrelseledamot, samt dennes ersättare.

– Riksteatern når varje år närmare en halv miljon människor över hela landet och har idag runt 40 000 medlemmar. Då jag växelbor på en mindre ort ser jag värdet av hur en kvalitativ kulturverksamhet förändrar en plats. Jag är själv medlem i Voxndalens riksteaterförening. Att genom scenkonst få andra och nya perspektiv på samhället och tillvaron berikar, säger Benny Marcel i ett pressmeddelande.

Inga egna scener

Riksteatern har 219 lokala föreningar. De äger inga egna scener utan turnerar varje år runt i Sverige med ett 60-tal egna produktioner.

– Riksteatern är en central aktör för att säkerställa tillgång till kvalitativ scenkonst i hela landet, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande. Jag är därför glad att Benny Marcel, med sin gedigna kunskap och erfarenhet från kulturområdet, har tackat ja till det viktiga uppdraget som ordförande i den nationella styrelsen.

Senast var Benny Marcel direktör för Nordisk kulturfond, och han har tidigare varit ställföreträdande generaldirektör och avdelningschef för Statens kulturråd. Han är styrelseledamot i Bris, Folkoperan, Dansalliansen. Under sex år var han Europachef för Rädda barnen.  

Benny Marcel tillträder vid årsskiftet. Han ersätter Karin Thomasson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00