Bättre EU-samarbete ska öka antalet utvisningar

EU trappar nu upp arbetet med att utvisa fler migranter. Frågan är i fokus när unionens inrikesministrar träffas i Stockholm på torsdag och inför mötet har EU-kommissionen föreslagit en strategi för hur återvändandet av migranter utan skyddsskäl ska effektiviseras. ”Det är ett sätt att skydda asylsystemet,” säger ansvarig EU-kommissionär Ylva Johansson.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade på tisdagen en ny EU-strategi för effektivare återvändande av migranter.  
EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade på tisdagen en ny EU-strategi för effektivare återvändande av migranter.  Foto: EU-kommissionen
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. Samtidigt som Sverige under sitt EU-ordförandeskap ska lägga i den högre växeln för att komma framåt i förhandlingarna om en EU-gemensam migrationspolitik pågår ett arbete med att dra åt skruvarna i de instrument som redan finns på plats.

En av de brister som man från EU:s sida vill komma tillrätta med är det glapp mellan de hundratusentals migranter som befinner sig i unionen trots att de inte anses behöva skydd och de som faktiskt återvänder till sina hemländer. På tisdagen föreslog EU-kommissionen en strategi för effektivare återvändande av migranter.

– De som inte har rätt att stanna i EU måste skickas tillbaka till sitt ursprungsland. Det är ett sätt att skydda asylsystemet. De som är i behov av internationellt skydd ska vara välkomna och få skydd, sade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson när hon presenterade förslaget.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00