Analys av 
Johan Manell

Bäddat för arbetsmarknadsstrid i finansutskottet

Antagonisterna Ali Esbati (V) och Martin Ådahl (C) ska återigen dela utskott. De båda tidigare arbetsmarknadspolitiska talespersonerna ska nu förhandla budget i finansutskottet. Det kan bli svettigt för Socialdemokraterna.

Finansutskottet blir ny spelplan för de politiska motståndarna Martin Ådahl (C) och Ali Esbati (V).
Finansutskottet blir ny spelplan för de politiska motståndarna Martin Ådahl (C) och Ali Esbati (V).Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Sofia Ekström/SvD/TT
Johan Manell

För att Magdalena Andersson (S) ska kunna bilda regering krävs mest troligt stöd av både Vänsterpartiet och Centerpartiet. Det är ingen hemlighet att dessa partier står långt ifrån varandra i vissa centrala frågor. Inte minst gäller det i den ekonomiska politiken och i arbetsmarknadspolitiken.

I LAS-striden var Martin Ådahl (C) pådrivande som arbetsmarknadspolitisk talesperson. Samtidigt som Vänsterpartiets talan för motståndarsidan fördes av Ali Esbati (V), då också arbetsmarknadspolitisk talesperson.

I höstas skiljdes de åt, då Ådahl gick till finansutskottet som ekonomisk-politisk talesperson. Men nu återförenas de, då Ali Esbati får motsvarande roll hos Vänsterpartiet.

Det bådar för intressanta strider i utskottet. Något som även den liberala riksdagsledamoten Gulan Avci, som suttit med Ådahl och Esbati i arbetsmarknadsutskottet, konstaterar på Twitter.

Prioritering

Men i ett bredare perspektiv är det intressant att partierna så tydligt väljer tidigare arbetsmarknadspolitiker som sina företrädare i finansutskottet. Även oppositionens finansministerkandidat Elisabeth Svantesson har en bakgrund som arbetsmarknadsminister och ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Normalt sett brukar också arbetsmarknadspolitik vara en viktig valfråga. Nu verkar dock andra frågor ligga högre upp på väljarnas lista. Men att tongivande arbetsmarknadspolitiker börjar flockas i finansutskottet tyder på att politikerna fortfarande ser den som central.

Och konstigt vore väl annars. För att partierna ska kunna infria sina storslagna vallöften på andra områden krävs i de allra flesta fall mycket pengar. Ett sätt att skaka fram dem på är att få fler i arbete. Så även om vägen till minskad arbetslöshet och mer pengar i statens kassakista ser olika ut partierna emellan så delar de ambitionen om att förändra arbetsmarknadspolitiken. Det märktes också i partiledardebatten för några veckor sedan.

Sverige sticker ut

Även om arbetslösheten sjunkit sedan toppen under pandemin är den fortfarande hög. I december var den 8,2 procent (säsongsrensat och utjämnat) och 158 000 personer har varit arbetslösa i mer än sex månader.

Sverige ligger dessutom i toppen av EU:s arbetslöshetsliga. Bara Italien, Spanien och Grekland har högre arbetslöshet.

Regeringsfrågan

Det finns alltså sakpolitiska skäl att fokusera på arbetsmarknadsfrågor. Men med det politiska läget i riksdagen kommer det också i allra högsta grad att påverka regeringsfrågan efter valet.

För att S ska kunna blidka både Vänsterpartiet och Centerpartiet måste Magdalena Andersson komma på en magisk lösning för att lösa arbetsmarknadsknutarna. På samma sätt är det i arbetsmarknadspolitiken som den största sakpolitiska skillnaden finns mellan M och SD.

Partierna ser nu till att arbetsmarknadsstriden blir ett tvåfrontskrig. För den som är intresserad av arbetsmarknadspolitik kommer det att vara värt att framöver hålla koll på både arbetsmarknadsutskottet och finansutskottet.

Nämnda personer

Ali Esbati

Tidigare riksdagsledamot (V), tidigare ekonomisk-politisk talesperson
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2001)

Martin Ådahl

Riksdagsledamot (C), ekonomisk-politisk talesperson, andre vice ordförande partistyrelsen
Ekonom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00