Debatt

Ändra reglerna som försvårar för coliving som bostadsform

De politiska förutsättningarna och efterfrågan finns på plats när det gäller coliving. Nu måste fokus ligga på att hantera de problem som stoppar bostadsformen från att etableras fullt ut. Det skriver Katarina Liljestam Beyer, ordförande Svenska colivingförbundet.

Colive lab vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.
Colive lab vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en ny rapport från Svenska colivingförbundet framgår det att förutsättningarna finns för att låta coliving bli en etablerad och hållbar del av svensk bostadsmarknad. Det finns bred politisk uppslutning samt en växande efterfrågan för bostadsformen. Det är dags att gemensamt ta nödvändiga steg för att bana väg för fler colivingbostäder.

Växande efterfrågan på delningsboende

Historien om coliving är också historien om dagens globala ekonomi. Coliving etablerades i Kalifornien kring millennieskiftet. Som en lösning på bostadsbristen blev det vanligt att personer i samma situation gick samman och delade på en bostad, något som snabbt blev populärt. Därifrån har det spridits över världen.

2021 listades det svenska ordet för coliving, delningsboende, på nyordslistan. Bakgrunden är en ökning av de colivingbostäder som startats i Sverige. I dag är efterfrågan växande och tilltalar människor i olika faser i livet.

I vår rapport Framtiden är gemensam visar vi att förutsättningarna finns för att låta coliving bli ett socialt och hållbart boende för fler svenskar.

För det första finns de politiska förutsättningarna på plats. Det råder bred politisk enighet om behovet av coliving i Sverige. Till rapporten har vi låtit intervjua riksdagens samtliga partier och svaren visar att enigheten är bred om att bostadsformen tillför något positivt till den svenska bostadsmarknaden.

För det andra är efterfrågan på colivingbostäder växande, och många aktörer inom branschen söker möjligheter att expandera. I rapporten framgår även att bostadsformen inte enbart är något som tilltalar unga och studenter, utan tvärtom lockas människor i olika faser i livet till att bo kollektivt i en modern form. En av de största fördelarna med coliving är dess roll som ett smörjmedel för förbättrad kompetensförsörjning. Det underlättar för individer som flyttar till en ny stad för ett nytt jobb.

Otydliga lagar och regler

Med de politiska förutsättningarna och efterfrågan på plats måste nu fokus ligga på att hantera de problem som finns för bostadsformen att fullt ut etableras. Ett grundläggande hinder för coliving är den otydlighet som rådande lagar och regler medför. Boverkets byggregler, Plan- och byggförordningen och Plan- och bygglagen, är inte anpassade till coliving.

Ett grundläggande hinder för coliving är den otydlighet som rådande lagar och regler medför. 

Konsekvensen blir att kommuner gör olika tolkningar. Flera projekt har försenats eller till och med stoppats i kommunala bygglovsprövningar beroende på detta. Ett ytterligare problem är att otydligheten är kostnadsdrivande. Det skapar en osäkerhet både hos fastighetsägare och operatörer som skadar bostadsformen.

Tillsätt en utredning

Det bör tillsättas en utredning som tar fram förslag på vad som krävs för att förbättra förutsättningarna för fler colivingbostäder. Vi har tre förslag på vad som borde ingå i en sådan utredning:

  • Se över lagar och regelverk för att på sikt säkra att delningsboenden har en plats på den svenska bostadsmarknaden. Det är också av vikt för att skapa stabila och långsiktiga regelverk som skapar ett tryggt boende för hyresgästen.
  • Mer likvärdiga villkor och kravnivåer för enskilda bostäder avsedda för ett hushåll, som för delningsbostäder där personer bor ihop frivilligt utan behovsprövning eller behov av personal.
  • Skapa en definition för delningsbostäder som gör bostadsformen juridiskt vedertagen.

Sverige är redo för att låta coliving etableras på riktigt på den svenska bostadsmarknaden. Med tydligt regelverk och långsiktiga spelregler som backas upp av en bred politisk vilja kommer fler bostäder att kunna erbjudas där bristen är som störst.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00