Debatt

Amineh Kakabaveh: Tobias Billström måste stötta Irans kvinnor

I Amnestys rapport beskrivs ett utstuderat våld som har för avsikt att inte bara tillfoga offren smärta och lidande, utan att man verkligen vill bryta ner och förnedra människorna. Det skriver Amineh Kakabaveh.

Berit Reiss-Andersen, ordförande för nobelpriskommittén med en bild på Narges Mohammad.
Berit Reiss-Andersen, ordförande för nobelpriskommittén med en bild på Narges Mohammad.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Amineh Kakabaveh
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag tilldelas den fängslade människorättsaktivisten och hijab-vägraren Narges Mohammadi Nobels fredspris. Hon har under årtionden varit en central person i kampen för kvinnors rättigheter och för allas yttrandefrihet i Iran. Mohammadi sitter fängslad sedan 2021. Sammanlagt har hon genom åren dömts till 31 år i fängelse och 154 piskrapp. bland annat för att ha ”spridit propaganda mot staten” och för medlemskap i ”en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten”.

Förutom Nobels fredspris 2023 har hon erhållit en rad andra utmärkelser sedan 2009.

I demokratiska länder hyllas personligheter som Narges Mohammadi, men i det islamistisk kvinnofientliga Iran bestraffas hon. Narges och tusentals andra kvinnor och unga flickor är fängslade just på grund av av att de är kvinnor och har vägrat att dölja sitt hår med den av mullorna förskrivna slöjan.

Regimen svarar med att fortsätta att mörda protesterande människor. Bland de mördade finns ett 80-tal barn.  

För att burit slöjan på ”på fel sätt” mördades Jina Mahsa Amini brutalt i häktet av regimens moralpoliser. Efter islamiska statens mord på Jina Amini utbröt massprotester över hela landet. Protesterna började i Kurdistan, eftersom Jina Mahsa Amini var kurdiska. Protesterna pågår än i dag i olika form. Unga skolflickor utmanande regimens beväpna styrkor genom att visa sitt stöd. 

Regimen svarar med att fortsätta att mörda protesterande människor. Bland de mördade finns ett 80-tal barn.

Nargez Mohammadi gav sitt fulla stöd till kvinnor från fängelset. Hon berövades därför rätten till medicinsk behandling på grund av att hon vägrar bära hijab i fängelset. 

För ett par veckor sedan hungerstrejkade hon för att få sjukvård. Till slut tvingade hon säkerhetsvakterna och det så kallade revolutionsgardet att titta på när hon stolt och stadigt går i kjol och kavaj och utan slöja bland tiotals män som eskorterade hennes från fängelset till sjukhuset.

Hon har även skrivit en bok om tortyren och de övergrepp som politiska fångar utsätts för i Irans fängelser.

Nya rapporten är skrämmande läsning

Amnesty kom i går ut med en rapport om sexuella övergrepp och gruppvåldtäkter i Irans häkten och fängelser.

I rapporten framgår att islamiska könsapartheid regimens män har begått våldtäkter i fängelset och i häkten för att försöka stoppa, förnedra och vanhedra samt bestraffa kvinnor som kämpar för sina grundläggande rättigheter.

Massprotester över hela Iran startade i september 2022 efter statsmordet på Jina Mahsa Amini i iranskt häkte för att hon inte räckte hela sitt hår. Därefter mördades och avrättades över 1 000 människor var av ett 80-tal barn under protesterna som beskrivits en kvinnorevulotion. En av de intervjuade i rapporten är Maryam som greps och sedan blev gruppvåldtagen i ett av de iranska häktena. Hon berättar att de som våldtog henne bland annat ska ha sagt: ”Ni är alla beroende av kuk, så vi gjorde er en tjänst. Är det inte det ni vill ha av frigörelsen?”

Amnesty Internationals rapport visar på förhållandena för de personer som suttit arresterade efter att ha deltagit i protesterna i Iran. Organisationen har samlat 45 vittnesmål där 16 av personerna våldtogs. Flera blev gruppvåldtagna av upp till tio vakter. Utöver vittnen som finns med i rapporten har Amnesty bland annat pratat med anhöriga, psykologer, studenter och tagit del av fotografier. Organisation visar de dokumenterade övergreppen inte handlar enskildheter utan, att dessa utgör delar av ett bredare mönster.

I rapporten beskrivs ett utstuderat våld som har för avsikt att inte bara tillfoga offren smärta och lidande, utan att man verkligen vill bryta ner och förnedra människorna. Islamiska regimens män våldtagit både män, kvinnor, flickor och pojkar både analt, vaginalt, med gummislangar, batonger och använder elchocker mot könsorganen.

Fruktansvärda övergrepp

Man förklarar också att mörkertalet är stort, då de som vågar anmäla eller vittna om övergreppen sällan lyssnas på i domstolarna eftersom hela det så kallade rättsväsendet representerar samma ideologi som regimens. Zahra är en annan kvinna som våldtogs av en agent från polisens specialstyrkor, beskriver de långvariga psykologiska konsekvenserna:

”Jag tror inte att jag någonsin kommer att bli samma person igen. Du kommer inte att hitta något som kan få mig att hitta tillbaka till mig själv, som kan ge mig min själ tillbaka. Jag hoppas att mitt vittnesmål kommer att leda till rättvisa och inte bara för mig”, enligt Amnestys rapport.

Jag har släktingar och bekanta – både unga pojkar och flickor – som berättat för mig om fruktansvärda sexuella övergrepp och gruppvåldtäkter. Särskilt kurdiska män och kvinnor har berättat. Det är inte första gången våldtäkter sker i iranska fängelser och häkten. Avsikten är att skrämma och vanhedra unga flickor och pojkar helt enkelt psykiskt bryta ner dem totalt.

Ett annat exempel är långa fängelsestraff, ibland till och med livstid. Den kurdiska aktivisten Zenyab Jalalian har dömts till 16 år i den islamiska regimens tortyrkammare. I ett brev som smugglats ut från fängelset skriver hon att det inte finns en enda av hennes kroppsdelar som inte varit utsatt för de värsta formerna av övergrepp, tortyr och våldtäkter.

Stötta Irans kvinnor, Billström

Zenyab Jalalian har inte fått läkarvård en enda gång under de 16 år hon varit fängslad. Senast i veckan dömdes studenten och människorättsaktivisten Sepideh Reshno till fyra års fängelse för att hon kämpat mot tvångsslöja i Iran.

Det är absurt att kvinnor bestraffas för att de har hår på huvudet, lika absurt som om man skulle bestraffas för att ha en hand eller en annan kroppsdel. Detta sker precis dagarna innan Nobelkommittén tilldelar den iranska människorättskämpen Narges Mohammadi Nobels fredspris. Hon och iranska kvinnor förtjänar denna utmärkelse. Men samtidigt måste våra makthavare vara tydliga mot könsapartheiddiktatorn i Teheran. 

Vi uppmanar svenska politiker – och framför allt utrikesministern Tobias Billström – att uttrycka sin och Sveriges stöd för iranska kvinnors kamp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi uppmanar dessutom politikerna att kräva omedelbar frigivning av Narges Mohammadi, Sepideh och andra politiska fångar. Det är ett krav som borde vara fullständigt invändningsfritt.

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00