Debatt

Almega: Börja prioritera arbetsmarknadspolitiken, Liberalerna

Liberalerna har en del att göra när det kommer till arbetsmarknadspolitiken, inte minst behöver frågorna ges större uppmärksamhet. Det skriver Fredrik Östbom och Jonas Jegers, Almega.

Johan Pehrson (L) behöver höja ambitionsnivån för arbetsmarknadspolitiken, menar debattörerna.
Johan Pehrson (L) behöver höja ambitionsnivån för arbetsmarknadspolitiken, menar debattörerna.Foto: Anders Wiklund/TT
Fredrik Östbom
Jonas Jegers
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I helgen samlas hundratals liberaler i Karlstad för två dagar av samtal kring ideologi, politik och det annalkande Europavalet. Stämningen i de liberala leden borde rimligtvis vara god. Partiet ingår i regeringen och har statsrådsposter i flera av partiets profilfrågor såsom skola, jämställdhet och klimat. Dessutom har valet till Europaparlamentet goda förutsättningar att bli en efterlängtad revansch från det senaste riksdagsvalet. Liberalerna har alla skäl att framstå som ett självsäkert och kaxigt parti.

Öka tempot på Rosenbad

Men det känns som att något saknas. Att partiledaren de facto ansvarar för arbetsmarknadsdepartementet, ett av de tyngre departementen i dagens regering, syns knappt i programmet för riksmötet. Ett seminarium om hur utanförskapet ska brytas finns förvisso med men i övrigt ligger fokus på skola, Europaval och klimat.

Att regeringen låter Arbetsförmedlingen växa och ta på sig nya uppdrag är både tanklöst och ett slöseri med skattepengar.

För att öka Liberalernas intresse för arbetsmarknadsfrågor och även ge arbetsmarknadsdepartementet lite inspiration bjuder vi på tre tips:

  • Säkra kompetensförsörjningen
    Kompetensbristen är alltjämt det främsta tillväxthindret för många företag. Behovet av ökade satsningar på sådant som verkligen avhjälper situationen är skriande. Trots detta verkar regeringen inte planera för några genomgripande åtgärder. Regeringen i allmänhet och arbetsmarknadsdepartementet (läs Liberalerna) i synnerhet måste höja ambitionsnivån ordentligt för att lösa kompetensbristen.
  • Styr upp Arbetsförmedlingen
    Arbetsförmedlingens bristande effektivitet är välkänd. Av de arbetssökande som skrivs in hos myndigheten får väldigt få del av aktiva insatser. Ännu färre erbjuds en arbetsmarknadsutbildning, trots att en sådan verkligen skulle kunna förbättra chanserna på arbetsmarknaden. Att regeringen låter Arbetsförmedlingen växa och ta på sig nya uppdrag är både tanklöst och ett slöseri med skattepengar.
  • Stöp om Samhall
    Regeringens initiativ till översyn av reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet är välkommet. Företagen är Sveriges ryggrad och måste få konkurrera på lika villkor. Detta borde även Arbetsmarknadsdepartementet tänka på. Men samtidigt som det statliga bolaget Samhall ska utredas, vill regeringen ge den ineffektiva verksamheten ytterligare en miljard. Merkostnadsersättningen till Samhall uppgår därmed till hisnande 7,7 miljarder – tre miljarder mer än vad Arbetsförmedlingens arbetssökande får ta del av i programmedel. Dessutom sanktioneras Samhalls osunda konkurrens med framför allt städbranschen.

Sätt igång med reformerna

Liberalerna har en del att göra när det kommer till arbetsmarknadspolitiken, inte minst behöver frågorna ges större uppmärksamhet. För Johan Pehrson handlar det om att visa handlingskraft och mod. Som ansvarig minister måste han våga sjösätta lika omfattande reformer på arbetsmarknadsdepartementet som kollegorna på utbildningsdepartementet har gjort.

Det är Liberalernas och Johan Pehrsons ansvar att både Sveriges arbetslösa och Sveriges skolelever tas på det allvar som de förtjänar.

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand. (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024