Debatt

Akavia: Gör det lättare för akademiker att byta bana, Mats Persson

För att uppmuntra fler lärosäten att våga och satsa på att utveckla ett kursutbud som är anpassat för yrkesverksamma krävs långsiktiga satsningar. Det skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef Akavia.

För att ta vara på möjligheterna med omställningsstudiestödet behöver utbildningsminister Mats Persson (L) &nbsp;ge universitet och högskolor rätt ekonomiska förutsättningar, skriver debattören.<br>
För att ta vara på möjligheterna med omställningsstudiestödet behöver utbildningsminister Mats Persson (L)  ge universitet och högskolor rätt ekonomiska förutsättningar, skriver debattören.
Foto: Caisa Rasmussen/TT
Patrik Nilsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Flexibilitet är nyckeln till akademikers kompetensutveckling, och omställningsstudiestödet erbjuder helt nya möjligheter för yrkesverksamma att utveckla sin kompetens och anpassa sig till förändringar på arbetsmarknaden. Men för att vi ska få full nytta av reformen krävs ett utbildningsutbud som svarar mot behoven och önskemålen hos yrkesverksamma akademiker.

Kursutbudet behöver vara flexibelt

Den snabba tekniska utvecklingen och förändringarna på arbetsmarknaden ställer stora krav på kontinuerlig kompetensutveckling och livslångt lärande. Sedan i fjol finns också en helt ny möjlighet för yrkesverksamma att framtidssäkra sin kompetens genom omställningsstudiestödet. En färsk undersökning bland Akavias medlemmar visar att en majoritet av yrkesverksamma akademiker vill fortsätta arbeta under tiden de studerar. Bara 15 procent uppger att de tänker ta tjänstledigt på hel- eller deltid. Det här kräver ett flexibelt utbildningsutbud som gör det möjligt att kombinera arbete på hel- eller deltid och studier.

Det är uppenbart att det finns ett stort intresse för kompetensutveckling bland yrkesverksamma, men det saknas ett anpassat utbildningsutbud.

Bland Akavias medlemmar är akademisk utbildning ett naturligt val även när det gäller kompetensutveckling under arbetslivet. 41 procent vill helst kompetensutveckla sig på universitet och högskola, 22 procent hos en privat utbildningsanordnare och bara två procent på yrkeshögskola.

Målet med omställningsstudiestödet är att bidra till en större rörlighet på arbetsmarknaden och att fler får möjlighet att fördjupa sin kompetens eller byta bana under arbetslivet. För att det ska vara möjligt krävs ett utbildningsutbud som svarar mot de behov och önskemål yrkesverksamma har.

Alla studenter är inte tonåringar

Högre utbildning har traditionellt varit inriktad på att utbilda studenter direkt efter gymnasiet vilket ofta har inneburit fleråriga programutbildningar som i huvudsak ges på campus under heltid. När fler yrkesverksamma nu får möjlighet att utveckla sin kompetens genom studier ser behoven och önskemålen annorlunda ut.

Det är uppenbart att det finns ett stort intresse för kompetensutveckling bland yrkesverksamma, men det saknas ett anpassat utbildningsutbud. Universitet och högskolor har förvisso i uppdrag att främja det livslånga lärandet men det saknas i dag en långsiktig finansiering för det uppdraget.

För att uppmuntra fler lärosäten att våga och satsa på att utveckla ett kursutbud som är anpassat för yrkesverksamma krävs långsiktiga satsningar. Annars är risken överhängande att lärosätena tvingas välja mellan att satsa på antingen förstagångsstudenter eller yrkesverksamma.

Biffa upp budgeten

För att ta vara på möjligheterna med omställningsstudiestödet behöver utbildningsminister Mats Persson säkerställa att universitet och högskolor har ekonomiska förutsättningar att satsa på det livslånga lärandet, gärna redan i den kommande vårändringsbudgeten. Detta kommer att bidra till en större rörlighet på arbetsmarknaden och ge fler människor möjlighet att fördjupa sin kompetens eller byta karriär under arbetslivet.

Nämnda personer

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00