Björklund vill göra om sina egna läroplaner

REVIDERING. Jan Björklund är inte nöjd med de läroplaner han var med och införde under förra Alliansregeringen, nu vill han att de görs om.

Läroplanen för grundskola, förskoleklass och fritidshem gjordes om från grunden år 2011. Det var dåvarande utbildningsministern Jan Björklund som tog fram de nya riktlinjerna för vad eleverna ska lära sig. För närvarande är han i oppositionen som partiledare för Liberalerna. Och nu vill han göra om sina egna läroplaner.

– Vi behöver ha en grundskola som mer än i dag fokuserar på faktakunskaper och baskunskaper. Och mindre på att eleverna själva ska ta ansvar för sin inlärning genom stora kunskapsprojekt. Då krävs det mer av traditionell katederundervisning och det är därför som läroplanen behöver revideras, säger Jan Björklund till Altinget.

Är inte nöjd

En revidering av läroplanen gjordes 2016, för att lägga till eller ändra några få avsnitt. Den fick namnet Lgr11 i debatten. Men Jan Björklund vill att läroplanen ska ändras för att få ett större fokus på grundläggande baskunskaper.

– Lgr11 var ett steg i rätt riktning. Så den är bättre än sina föregångare, men jag är ändå inte nöjd. Vi behöver ta ytterligare steg.

Ökar ojämlikheten i skolan

Motiveringen till att Björklund nu ändrar uppfattning om sina egna läroplaner är de sjunkande resultaten och klasskillnaderna. Istället för att eleverna ska uppnå kriterier i att vara analyserande, ska de istället uppnå kriterier i grundkunskaper.

– Problemet med det är att först måste man lära sig fakta, innan man kan analysera. Många gånger ges det väldigt komplexa uppgifter till eleverna. De går sen hem och tar hjälp av föräldrar, de som sen har välutbildade föräldrar får hjälp hemifrån. Medan andra kan vara helt rökta i de komplexa uppgifterna. Då ökar ojämlikheten i skolan, säger Jan Björklund.

Men ska inte mer av undervisningen vara förlagd i skolan i så fall, istället för hemma?

– Läxor är bra. Men läxorna ska vara så att eleverna ska kunna gör dem själv. Det ska inte vara så att man ska behöva ta hjälp av sina föräldrar för att göra sina läxor.

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET UTBILDNING. TECKNA GRATIS PROVABONNEMANG HÄR

 

Forrige artikel Shekarabi hoppas på öppning om vinster Shekarabi hoppas på öppning om vinster Næste artikel Så ser regeringens slutspurt ut Så ser regeringens slutspurt ut
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.