Hon avvisar idén om att bli Nato-chef

Mette Frederiksen avfärdar uppgiften om att hon skulle vara aktuell för att ta över som Natos generalsekreterare efter Jens Stoltenberg.

Dansk, norsk, dansk? Det finns de som anser det osannolikt att Nato-chefen återigen skulle bli en skandinav, men det finns också rykten om att Mette Fredriksen skulle vara kandidat att ta över efter Jens Stoltenberg.
Dansk, norsk, dansk? Det finns de som anser det osannolikt att Nato-chefen återigen skulle bli en skandinav, men det finns också rykten om att Mette Fredriksen skulle vara kandidat att ta över efter Jens Stoltenberg.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

OSTENDE: Danska statsministern har inga intentioner om att kliva in på Natos högkvarter som ny generalsekreterare.

Det säger hon efter att norska dagstidningen VG i helgen pekade ut henne som en aktuell kandidat att leda försvarsalliansen efter Jens Stoltenberg.

– Jag har sett den norska artikeln och tror att vi närmar oss tidpunkten då vi ska fylla de här platserna – det ska vi göra i Nato i sommar – så kommer det att gå olika rykten.

– Men jag är ingen kandidat, så jag kan avvisa det, och jag väldigt, väldigt glad över att vara statsminister i Danmark, sa den danska statsministern då hon konfronterades med ryktena vid ett vindkraftstoppmöte i den belgiska hamnstaden Oostende.

Enligt VG ligger Mette Frederiksen bra till hos USA:s president Joe Biden.

Risk för skandinavisk dominans

Ryktena om att hon skulle vara kandidat till att ta över efter Stoltenberg möts dock med viss skepsis även från andra håll. Detta då det inte är länge sedan Danmark senast hade jobbet som Nato-chef, tidigare statsministern Anders Fogh Rasmussen var generalsekreterare mellan åren 2009 och 2014. Efter det har Jens Stoltenberg suttit på posten. Det skulle därmed vara uppseendeväckande om de 31 länderna i försvarsalliansen ännu en gång lät toppjobbet hamna i skandinaviska händer.

Stoltenberg skulle ha klivit av redan i höstas, men på grund av den ryska invasionen av Ukraina och det krävande läget för den europeiska säkerheten ombads han att sitta kvar ytterligare en tid.

Planen är att regeringscheferna ska utnämna hans efterträdare vid toppmötet i Vilnius i juli.

Stoltenberg stannar?

Enligt uppgifter till Altinget kan det bli så att beslutet landar i att låta Jens Stoltenberg ytterligare ett halvt eller ett helt år till, trots att han redan är den generalsekreterare som suttit längst någonsin.

Stoltenberg själv nekade till att han skulle vilja fortsätta vid ett Nato-möte på Ramstein-basen i Tyskland.

– Jag har inga andra planer än att avsluta mitt arbete i Nato till hösten som planerat. Jag har haft uppdraget dubbelt så länge förutspått, sade han till norska NRK.

Nämnda personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

Jens Stoltenberg

Generalsekreterare Nato
Ekonom (Oslo uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00