Fler barn vräks till följd av den tuffa ekonomin
Kurvan med barn som vräks fortsätter åt fel håll enligt statistik från Kronofogden. Under 2022 ökade också andelen vräkningar på grund av hyresskulder till en ovanligt stor andel jämfört med tidigare år ”Det avspeglar den ekonomiska situationen”, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Louise Carlsson-Örning
Redaktör för Altinget Bo och ByggFram till 2016 minskade antalet barn som vräktes från sina hem stadigt för varje år. Men sedan dess har kurvan vänt uppåt och trots att Kronofogden redan i början på förra året slog larm fortsatte ökningen även under 2022, visar statistik från myndigheten.
– Tittar vi på vräkningarna som berör barn hade vi en ganska kraftig ökning under 2021, säger Davor Vuleta som är analytiker på Kronofogden.
Han berättar också att vräkningarna under 2022 i större utsträckning beror på en försämring av ekonomin.
– Tittar vi på de vräkningar som berör barn förra året så utgjorde hyresskulder 90 procent av orsakerna. Det brukar ligga på omkring 80 till 85 procent så det är en ovanligt stor andel. Det avspeglar den ekonomiska situationen.
Vräkningarna av barn följer den totala vräkningskurvan och i tre av fyra fall där barn är inblandade är det ensamstående föräldrar som vräks – hushåll där marginalerna är små.
– Allt har blivit dyrare samtidigt som vi precis kommit ur en pandemi som har slagit hårdast mot ensamstående och de med lägst inkomster. De har inte kunnat arbeta hemifrån, så har barnen blivit sjuka har man fått stanna hemma och tappat inkomster. Allt det påverkar plus att priserna har gått upp i takt med inflationen.
Sett till kön är det relativt lika mellan andelen ensamstående kvinnor och ensamstående män med barn som vräks.
– Man tänker sig ofta att det är ensamstående kvinnor med barn som vräks. Men tittar man på vräkningarna som berör barn så är 39 procent av dem vräkningar av ensamstående kvinnor, medan 35 procent utgörs av ensamstående män.