Var tredje riksdagsledamot är ”alltid redo!”

”Var redo! Alltid redo!” Minst en tredjedel av riksdagsledamöterna har bakgrund i scoutrörelsen och lär någon gång ha yttrat orden i hälsningen. Och nu gör riksdagens scoutnätverk comeback.

Bygger för framtiden. Flera riksdagsledamöter berättar om att de har haft nytta av sina erfarenheter från scoutlivet. (Arkivbild) 
Bygger för framtiden. Flera riksdagsledamöter berättar om att de har haft nytta av sina erfarenheter från scoutlivet. (Arkivbild) Foto: Magnus Fröderberg/Scouterna
Anders Gustafsson

Historiskt sett har folkrörelserna haft en stark representation i Sveriges riksdag. Det har gällt såväl arbetarrörelse och nykterhetsrörelse, som frikyrko- och idrottsrörelse.

När Tidningen Scout frågade alla 349 riksdagsledamöter om de hade varit med i scouterna, så svarade 110 ja. Med andra ord 31,5 procent. Och med tanke på att 89 ledamöter inte har svarat alls, så kan det handla om fler.

Riksdagens klubbar

Riksdagsledamöter från de åtta partierna är välkomna att delta i riksdagshusets aktiva föreningsliv.

De kan bland annat samlas för att diskutera bil-, båt- och cykelfrågor, eller kristendomsfrågor, scoutliv och alkoholpolitik.

I flera fall är även tjänstemän välkomna.

Läs Altingets artikelserie om riksdagens nätverk och klubbar:

Vem är riksdagens bästa skytt?

Hon poddar om hästpolitik från riksdagen

Han lämnade trafikfrågorna för konsten i riksdagshuset

Nytt nätverk i riksdagen vill få tillbaka friluftsliv på skolschemat

– Jag lärde mig hur man beter sig i skog och mark. Jag lärde mig om allemansrätten och hur man hanterar en kniv. Det var en spännande gemenskap, säger Peter Hultqvist (S) till Tidningen Scout, och tillägger att han tror att tiden i Scouterna gjorde honom ansvarstagande, att detta senare ledde till ett intresse för politik.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00