Kommuner jublar över gymnasiebeslut – vissa problem kvarstår

ÅTGÄRD. Många kommuner jublar över det nya beslutet om fjärrundervisning på gymnasiet. Men det återstår problem på yrkesprogrammen där man vill ha lättnader från regeringen. Flera vädjar också om att ställa in nationella proven.

Foto: Regeringen
Josefin Lingström

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet från utbildningsminister Anna Ekström (S) om fler verktyg för att minska smittspridningen bland unga. Från måndag blir det möjligt för gymnasieskolor att övergå delvis till fjärrundervisning med hänvisning till trängsel i skolan.

Men utbildningsministern höjer också ett varningens finger för att många elever inte klarar fjärrundervisning.

– Skolan måste överväga om det är lämpligt att bedriva sådan undervisning med hänsyn till elevernas behov. Vissa elever behöver vara närvarande i lokalerna för att de är i behov av stöd, säger hon.

Välkommet beslut

Sveriges kommuner och regioner (SKR) företräder kommunerna. Där jublas det över den nya åtgärden som kan hjälpa huvudmännen.

SKR har vid ett flertal tillfällen lyft att regleringen av APL och möjligheter till lättnader bör ses över snarast.

Maria Caryll
Chef för utbildningssektionen vid SKR

– Vi välkomnar den, det känns väldigt bra att den beslutas. Det är ett stort problem med trängsel i korridorer och matsalar. Detta är efterlängtat av medlemmar, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen vid SKR, till Altinget.

Läs mer om vilka problem gymnasiet vill ha hjälp från regeringen med i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00