Kommuner jublar över gymnasiebeslut – vissa problem kvarstår

ÅTGÄRD. Många kommuner jublar över det nya beslutet om fjärrundervisning på gymnasiet. Men det återstår problem på yrkesprogrammen där man vill ha lättnader från regeringen. Flera vädjar också om att ställa in nationella proven.

Under onsdagsförmiddagen kom beskedet från utbildningsminister Anna Ekström (S) om fler verktyg för att minska smittspridningen bland unga. Från måndag blir det möjligt för gymnasieskolor att övergå delvis till fjärrundervisning med hänvisning till trängsel i skolan.

Men utbildningsministern höjer också ett varningens finger för att många elever inte klarar fjärrundervisning.

– Skolan måste överväga om det är lämpligt att bedriva sådan undervisning med hänsyn till elevernas behov. Vissa elever behöver vara närvarande i lokalerna för att de är i behov av stöd, säger hon.

Välkommet beslut

Sveriges kommuner och regioner (SKR) företräder kommunerna. Där jublas det över den nya åtgärden som kan hjälpa huvudmännen.

– Vi välkomnar den, det känns väldigt bra att den beslutas. Det är ett stort problem med trängsel i korridorer och matsalar. Detta är efterlängtat av medlemmar, säger Maria Caryll, chef för utbildningssektionen vid SKR, till Altinget.

Läs mer om vilka problem gymnasiet vill ha hjälp från regeringen med i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här

Forrige artikel Överblick: Kan bli reseförbud i jul och Ebba Busch fortsätter husbråka Överblick: Kan bli reseförbud i jul och Ebba Busch fortsätter husbråka Næste artikel Vänsterpartiet coronapressar regeringen om sjukförsäkring Vänsterpartiet coronapressar regeringen om sjukförsäkring
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.