Tyskland lovar underlätta Vattenfalls kolaffärer

MILJÖ. De tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen är oroliga för att Vattenfall inte ska gå vidare med processen att öppna nya brunkolsbrott. I ett brev till riksdagens näringsutskott och till näringsminister Mikael Damberg lovar delstaternas båda regeringschefer att göra allt för att underlätta för företaget och därmed förbättra möjligheterna för en försäljning.

Johanna Alskog

Gleichzeitig haben Sie darauf verwiesen, dass nach Abschluss der Verhandlungen die Regierung und das Parlament als Eigentümer über einen Vorschlag seitens Vattenfall politisch entscheiden werden.

ur brevet från Woidke och Tillich till Mikael Damberg

Den politiska osäkerheten kring Vattenfalls planer på att sälja den tyska brunkolsverksamheten oroar den politiska ledningen i de berörda delstaterna Brandenburg och Sachsen. Det är många arbetstillfällen som står på spel i en del av Tyskland där det redan är ont om jobb.

I ett brev till riksdagens näringsutskott lovar därför delstaternas regeringschefer, Dietmar Woidke och Stanislaw Tillich, att oberoende av försäljningsplanerna  "göra allt för att skynda på den nödvändiga administrativa processen" för Vattenfall i det pågående arbetet med att öppna nya dagbrott i Welzow-Süd och Nochten.

Det här skulle öka bolagets värde, skriver Woidke och Tillich till näringsutskottets ledamöter, och därmed stärka möjligheterna att sälja bolaget och för svenska staten att få bättre intäkter vid en eventuell affär.

Woidke och Tillich bifogar ett underlag om brunkolsverksamheten till ledamöterna, ett underlag som de även har skickat till näringsminister Mikael Damberg tillsammans med ett brev där de tackar för ett möte den 4 december.

Fakta
Att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland är Vattenfalls främsta väg till att sänka bolagets koldioxidutsläpp och styra bort från fossil energi.

Miljöorganisationerna menar att det är oansvarigt att sälja verksamheten vidare och låta utsläppen fortsätta i annan regi, Vattenfall bör i stället driva kraftverken vidare, stänga ned efter hand och helt avbryta processen med att öppna nya dagbrott.

Regeringen är splittrad i frågan. Miljöpartiet har tidigare, i opposition, drivit en linje som ligger nära miljöorganisationernas.

Samtidigt hänvisade Ni till att efter avslutade förhandlingar kommer regeringen och riksdag som ägare att besluta politiskt om ett förslag från Vattenfalls sida.

ur brevet från Woidke och Tillich till Mikael Damberg

Anledningen till att näringsutskottet får underlaget är att Mikael Damberg vid mötet ska ha gett informationen att regeringen och riksdagen ska ta beslutet om försäljningen, när Vattenfall har presenterat ett förslag. Huruvida riksdagen kommer att delta i beslutet är dock ännu osäkert, enligt den information som regeringen har gett på hemmaplan.

Dokumentation

Läs brevet och underlaget till näringsminister Mikael Damberg från Sachsens och Brandenburgs regeringschefer, Dietmar Woidke och Stanislaw Tillich, här.

Läs brevet och underlaget till näringsutskottet (tyska och med svensk översättning) från Sachsens och Brandenburgs regeringschefer, Dietmar Woidke och Stanislaw Tillich, här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00