Debatt

V-ledamöter om vaccin: Pausa patenträttigheterna

Prioriteringen måste vara att öka produktionen av och tillgången till vaccin genom att ta bort de rättsliga hinder som finns. Förslaget att pausa patenträttigheterna till vaccin måste stödjas. Att inte göra det är att förlänga den globala pandemin, skriver Lorena Delgado Varas och Yasmine Posio (V).

”Vänsterpartiet har lagt en motion i riksdagen där vi pekar på att Sverige bör arbeta för att tillgängliggöra kunskap till behandlingar och vaccin som rör covid-19 globalt.”
”Vänsterpartiet har lagt en motion i riksdagen där vi pekar på att Sverige bör arbeta för att tillgängliggöra kunskap till behandlingar och vaccin som rör covid-19 globalt.”Foto: Johan Nilsson/TT
Lorena Delgado Varas
Yasmine Posio
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi ser tydligare och tydligare hur den globala ojämlikheten sätter prägel på covid-19 vaccineringen.

WHO:s Covax-plan, som rättvist ska fördela vaccin genom att höginkomstländer ger till låg- och medelinkomstländer, har inte gett den effekt som eftersträvats. Sanningen är att planen har misslyckats, hittills har cirka 1,3 miljarder doser vaccin levererats världen över. Av dessa har cirka 60 miljoner, under 5 procent, gått till 122 länder inom Covax.

Samtidigt finns ett förslag från Indien och Sydafrika som presenterats i Världshälsoorganisationen (WHO) om att patent och immaterialrättsskydd ska tas bort från covid-19-vaccin, den så kallade TRIPS waiver, detta för att öka produktion och tillgänglighet av vaccinet världen över.

Pandemins effekter

Konsekvenserna av pandemin har slagit hårt mot samhällen över hela världen delvis genom mänskligt lidande som är en direkt följd av sjukdomen men också ekonomiskt. De flesta som har avlidit och blivit allvarligt sjuka av covid-19 är äldre. De samhälleliga konsekvenserna drabbar dock fler och sanningen är att lika många dör på grund av restriktionerna. De flesta länder har stoppat fri rörlighet, stängt skolor och pausat sjukvård för att minska smittspridning. Dessa åtgärder har lett till att miljontals dött i andra sjukdomar enligt FN-statistik sammanställd av svenska forskare. De fattigaste drabbas allra hårdast, likväl som kvinnor och barn.

Fler kommer tvingas in i fattigdom av att samhällen stänger ner och människor förlorar sina inkomster. Fattiga bor mer trångbott och risken för smittspridning ökar. Kvinnor som behöver mödravård, aborter och preventivmedel drabbas när de små resurserna inom vården ställs om för att hantera pandemin.

När folk lever allt mer i hemmet ökar risken för våld mot främst kvinnor, men även barn. När skolor stängs ner under långa perioder kommer inte alla barn tillbaka till skolan när den väl öppnar och det gäller främst flickor som tvingas göra mer hemarbete. Därför föreslog Vänsterpartiet förra året en miljard extra i biståndsbudgeten riktat till att hantera pandemins effekter.

Läkemedelsföretagens vinster

Redan i september varnade läkemedelsproducenterna att produktionen av vaccin inte skulle vara tillräcklig för att täcka det globala behovet, utan att det skulle dröja till 2024 innan hela världen skulle få tillgång till vaccin.

Tyvärr fullföljer inte Miljöpartiet det de röstar om i EU på hemmaplan, då regeringen envist väljer att skydda läkemedelsföretagens vinster i stället för att skydda den globala folkhälsan.

Det är extra stötande i detta fall när de europeiska läkemedelsföretagen fått miljardtals euro i skattepengar för att ta fram vaccin – allmänhetens pengar som företagen nu kan stoppa i egna fickor – medan stora delar av världens befolkning måste ställa sig sist i kön och bara hoppas på att de en dag får vaccinet. Läkemedelsföretagen kommer tjäna mycket bra på vaccinen ändå. Nu handlar det om hur snabbt vi kan få bukt på spridningen och stoppa sjukdomen.

Eliminera spridning globalt

En undersökning från Northwestern University visar att dödligheten i världen kan mer än halveras om vaccinet från början når rätt grupper globalt. Eftersom både läkemedelsproducenterna och WHO varit tydliga med att vaccinerna inte kommer att räcka för att täcka de globala behoven, så måste vi hitta sätt att öka produktionen och distributionen av detta. Det tillsammans med fullföljandet av WHO:s vaccineringsplan som prioriterar länder och personer utefter behov, skulle göra en stor skillnad.

Precis som vi nu i Sverige vaccinerar våra invånare med, förhoppningsvis, maximal vaccinationstäckning ska även andra länder i världen med sämre förutsättningar kunna göra det. Så eliminerar vi ytterligare spridning av covid-19 globalt.

Pausa patenträttigheterna

Vänsterpartiet har lagt en motion i riksdagen där vi pekar på att Sverige bör arbeta för att tillgängliggöra kunskap till behandlingar och vaccin som rör covid-19 globalt. Vi menar också att det bör skapas en global överenskommelse om att det som produceras ska ha den lägsta möjliga kostnaden, och fördelas utefter behov.

Regeringen har fått flera tillfällen till att ställa sig bakom förslaget om att pausa patenträttigheterna, men valt att gång på gång säga nej samtidigt som land efter land inser att det krävs en breddning i produktion och distribution och har därför bytt fot när det gäller patenträttigheterna, till exempel USA, Frankrike och i dagarna EU-parlamentet. I EU-parlamentet var det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet av de svenska partierna som röstade för pausande av patenter. Tyvärr fullföljer inte Miljöpartiet det de röstar om i EU på hemmaplan, då regeringen envist väljer att skydda läkemedelsföretagens vinster i stället för att skydda den globala folkhälsan.

Lev upp till åtaganden

Prioritering måste vara att öka produktionen av och tillgången till vaccin genom att ta bort de rättsliga och avtalsmässiga hinder som finns för fler länder att själva producera vaccin. Förslaget till WTO, om att pausa patenträttigheterna till vaccin, måste stödjas. Att inte göra det är att förlänga den globala pandemin, att öka lidandet, att sätta fler människor i fattigdom och riskera att fler får leva under diktatoriska lagar med en otrolig tillbakagång av demokratin som följd.

Sverige borde leva upp till sina åtaganden om mänskliga rättigheter, rättvisa och humanitärt bistånd.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00