Fallet Strandhäll: Kontrollmakten har fungerat bra

KOMMENTAR. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) klarade misstroendeomröstningen. Men i KU:s granskning blev hon prickad. Det är ett naturligt utfall av att åtgärderna är varandras motpoler. Centerns handlande var inte konstigt eller motsägelsefullt.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mattias Croneborg

Konstitutionsutskottets granskningar är en process som är formaliserad, byråkratiserad, tar lång tid och där det inte finns något straff för det statsråd som kritiseras av KU, förutom att det kan

Dokumentation

Centerpartiets ledamot i KU Linda Ylviaino: 

En del vill se det som att det här betänkandet och misstroendevotumet hänger ihop. Jag uppfattar att du menar att man ska se det som olika saker? 

– Ja utgångspunkten är man ska se det som två separata processer. Men bekymret här var att på det sätt som Moderaterna motiverade sin begäran om misstroendeomröstning så åberopade de omständigheter som fanns i KU:s granskning. Det var det som gjorde det besvärligt. Men det i sig har inte varit svårt för oss eftersom vi har hållit en rak och konsekvens linjen ända sedan 2008/09 när KU senast gjorde en granskning av utnämningsmakten och förflyttningsinstrumentet. Så vi har stått kvar vid den uppfattningen sedan har andra varit ute och vinglat.  

Med de uppgifter som nu finns i betänkandet. Skulle ni kunna ändra uppfattning och stödja ett misstroende i ett senare skede? 

– Min uppfattning som Centerpartiets ledamot i KU är att det här inte tillför ärendet något nytt. Jag tror inte att det här föranleder någon ny bedömning hos Centerpartiet.  

Johan Manell


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00