Debatt

KDU: Undersök orsakerna till ungas psykiska ohälsa

DEBATT. Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat i Sverige sedan 1980-talet. KDU vill därför se en bred utredning för att kartlägga och undersöka orsakerna till den ökande psykiska ohälsan bland unga, skriver KDU:s förbundsordförande Christian Carlsson.

Vi måste också gå till botten med varför så många ungdomar mår så dåligt, skriver KDU:s Christian Carlsson.
Vi måste också gå till botten med varför så många ungdomar mår så dåligt, skriver KDU:s Christian Carlsson.Foto: Thomas Nordvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Christian Carlsson
förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU

Vi är många unga som har vänner som plågas eller har plågats av depression och ätstörningar. Vi är många unga som känt oro över andras ärr på armarna. Unga som drabbas av depressioner har blivit vanligare och antalet unga som skadar sig själva har ökat kraftigt. Fler läkemedel och antidepressiva medel skrivs ut och antalet självmord bland unga har ökat.

Vi ser en negativ utveckling, och den är dessvärre utmärkande för Sverige. Så kan vi inte fortsätta att ha det. Psykisk ohälsa drabbar alldeles för många och det kan vara svårt att prata om, men frågan måste pratas mer om och prioriteras för att vi ska kunna vända utvecklingen.

Kapa köerna till BUP

Vi i KDU anser att ungdomspsykiatrin behöver förstärkas. En ung person ska inte behöva vänta flera månader på att få hjälp, och därför behöver vi kapa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Vi är därför stolta över att Kristdemokraterna är beredda att satsa hela 3,1 miljarder kronor under kommande mandatperiod för att stärka barn- och ungdomspsykiatrin, föräldrastödet samt elevhälsan.

Den som tror att normlöshet och normkritik är vad Sverige främst behöver har fel.

Ett av förslagen handlar exempelvis om att skolkuratorer ska finnas på varje högstadie- och gymnasium samt att en elevhälsogaranti ska införas för att säkerställa att varje elev ska ha rätt att få kontakt med elevhälsan varje dag.

Gå till botten med problemet

Det räcker dock inte att tillskjuta mer pengar. Vi måste också gå till botten med varför så många ungdomar mår så dåligt. Vi vill att det genomförs en bred utredning för att kartlägga och undersöka orsakerna till den ökande psykiska ohälsan, samt att den utredningen kommer med konkreta förslag för att förebygga ungas psykiska ohälsa.

Ändra familjepolitiken

Vi i KDU skulle för det första vilja se en familjepolitik som erbjuder mer tid för barnen, valfrihet och låga skatter därför att det minskar risken för bråk om tid och pengar och skapar förutsättningar för starka och trygga familjer.

Sverige behöver ett värderingsskifte

För det andra är vi övertygade om att hur vi ser på oss själva och beter oss mot varandra, också påverkar hur vi mår. Vi vill att Sverige ska bygga på de värderingar och den människosyn som historiskt har gjort vårt land starkt, och vi tror att Sverige skulle må bra av värderingsskifte i den riktningen.

Det handlar helt enkelt om att få fler människor att erkänna sitt eget och andras, lika och okränkbara värde, oavsett vilka vi är eller vad vi presterar. Det handlar om att få fler att förlika sig med att perfektion på livets alla områden (karriär, föräldraskap, relation till vänner och partner) inte är särskilt realistiskt, men att vi är värdefulla ändå.

Normlöshet och normkritik inte rätt väg

Avslutningsvis så handlar det också om att vi behöver bli bättre på att bemöta varandra med respekt, men även om att hjälpa varandra att leva på ett sätt som skapar förutsättningar för ett lyckligt och välmående liv. Den som tror att normlöshet och normkritik är vad Sverige främst behöver har fel.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00