Effektivare vård med stärkt primärvård

SJUKVÅRD. Primärvården måste stärkas genom förändrad lagstiftning och samverkan mellan kommuner och landsting måste bli tydligare. Det är några av förslagen om hur svensk sjukvård ska effektiviseras.

Foto: Foto: Försäkringskassan
Ella Sundström

Det finns mycket att göra för att förbättra effektiviteten i den svenska vården konstaterar den nationella samordnaren Göran Stiernstedt. I dag onsdag överlämnas den 800 sidor långa utredningen till regeringen.

Utredningen pekar på att medan primärvården har för få läkare och resurser gäller det motsatta på sjukhusen. Vad det beror på kan inte Göran Stiernstedt svara på. Men Sverige har av tradition haft ett sjukvårdstungt system, till skillnad från många andra länder som istället utgår från primärvården. Sjukhusen är en ineffektiv och dyr resurs, men det är också svårt att få till en kontinuitet i vården, vilket i sig är en viktig effektivitetsfaktor.

– Sjukhus kommer man behöva hamna på ibland, men primärvården ska vara tryggheten däremellan, säger Göran Stiernstedt till Altinget.

Utredningen föreslår därför att lagstiftningen utgår från primärvården istället för sjukhusen som det är idag. Det i sig blir en viktig symbolhandling, menar Göran Stiernstedt.

­– Jag har varit läkare i 40 år och så länge jag har varit verksam har vi pratat om att satsa på primärvården. Jag kan inte garantera att den här utredningen kommer att leda till det. Men vi måste sätta igång diskussionen.

Lägre effektivitet än nordiska grannländer

Men trots att Sverige har fler läkare i slutenvården än exempelvis Norge och Danmark är effektiviteten lägre. Vad det beror på är ännu oklart då utredningen inte har haft resurs att undersöka det närmare. Det skulle krävas försök med andra arbetstidssystem. Men Göran Stiernstedt menar att det är skadligt att ha ständiga överbeläggningar inom vården.

– Det är något som man måste gå till botten med. Men det är inte acceptabelt att vi är ineffektivare än andra länder.

Vidare föreslår Göran Stiernstedt att sjukhus ska verka utanför dess egna väggar, exempelvis genom slutenvård i hemmet.

Resurser behöver omfördelas

Redan i direktiven till utredningen framkom det att hälso- och sjukvårdens resurser inte används tillräckligt effektivt. Omfattande krav på dokumentation och brister i it-system ansågs betungande för personalen och bidrog till en dålig arbetsmiljö. Det är en syn som delas av Göran Stiernstedt.

– Det behövs mer stöd till verksamheterna. Man borde också bli betydligt bättre på att omfördela resurser och öka andelen undersköterskor.

Ett sätt att lösa det på är att arbeta på ett annat sätt, menar Göran Stiernstedt. Vården borde bli mer teambaserat och digitaliseringen av vården behöver utvecklas ytterligare. Alla besök i vården behöver exempelvis inte vara fysiska. Istället ser han en utveckling av fler virtuella vårdcentraler och en utvecklad sjukvårdsupplysning.

­– Förut låg vi före i utvecklingen. Men det är för många olika aktörer. Det måste också till tydligare samverkanskrav mellan landstingen.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU

Vad händer nu?

Utredningen har överlämnats till Socialdepartementet och kommer sedan skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter på slutsatserna.

Länk till betänkandet: SOU 2016:02

Utredningen tillsattes i november 2013 av den borgerliga regeringen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00