Debatt

C: Regeringens eldningsregler krånglar till det för kommunerna

Regeringens nya regler om trädgårdseldning innebär onödigt krångel och ökade kostnader för den som ordnar en brasa, och ovälkommen administration för kommunernas miljöavdelningar. Det skriver centerpartisterna Annie Östlund, kommunalråd Huddinge, Tomas Selin, vice kommunstyrelseordförande, Huddinge kommun och Stina Larsson, miljöpolitisk talesperson.

Huddinge är en av de kommuner som fått lägga ner mycket tid och och skattepengar på hanteringen av den nya besvärliga lagen om eldning av trädgårdsavfall, skriver debattörerna.
Huddinge är en av de kommuner som fått lägga ner mycket tid och och skattepengar på hanteringen av den nya besvärliga lagen om eldning av trädgårdsavfall, skriver debattörerna.Foto: Stina Larsson, Maja Andersson Börkman, Henrik Juhlin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) verkar backa kring förbudet mot att elda i trädgården, men regeringen verkar inte inse hur de nya reglerna påverkade årets majbrasor. De nya reglerna slog hårt mot de ideella föreningar som vanligtvis ordnar valborgsfirandet för lokalsamhället. Inför nästa år behöver regeringen tydliggöra att kommuner får ge tillstånd för alla majbrasor på valborg, i stället för att tvinga föreningar att söka tillstånd för varje eld.

Altingets gratis nyhetsbrev

Högljudda protester mot eldningsförbudet

Regeringens nya avfallsförordning förbjuder trädgårdseldning, vilket har lett till högljudda protester över hela landet. Något som har kommit i skymundan är att det också krävdes tillstånd för att få elda på Valborg. I en tydlig paragraf står det att eldning i samband med offentlig tillställning kräver dispens där tid, plats, och mängd avfall som ska eldas anges – vilket innebär att kommunen måste ge dispens för varje enskild eld.

De nya reglerna slog hårt mot de ideella föreningar som vanligtvis ordnar valborgsfirandet för lokalsamhället.

Valborg är det enda tillfället där hela landet traditionellt firar med en brasa, det är ofta lokala ideella föreningar som ordnar firandet. Runt om i landet har föreningarna jobbat hårt för att förbereda festligheterna. Att ordna valborgsfirande kräver polistillstånd för allmänna sammankomster och där ska eventuell eldning anges.

Dyr administration

Nu har föreningar tvingats söka och betala för ytterligare ett tillstånd från ännu en myndighet. I Huddinge kommun har vi gjort vårt bästa för att hålla nere kostnaden för föreningarna men fått lägga ner mycket tid och skattepengar på hanteringen av den nya besvärliga lagen.

Regeringens nya regler innebär onödigt krångel och ökade kostnader för den som ordnar en brasa, och ovälkommen administration för kommunernas miljöavdelningar som i stället kunde använt tiden till att göra något mer nyttigt för miljön. Att kompostera och återvinna trädgårdsavfall är givetvis det bästa för klimatet, men några stora miljövinster kan knappast uppnås genom att krångla till det för valborgsfirarna.

Nämnda personer

Stina Larsson

Riksdagsledamot (C)

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00