100 skolor ska få betyg i årskurs 4

SKOLA. 100 skolor ska få prova betyg till elever i årskurs 4. Det är regeringen och Alliansens kompromiss i betygsfrågan.

Foto: Altinget
Mattias Croneborg

SKOLA. Den kanske mest infekterade frågan i skolpolitiken det senaste året har fått sin lösning. Regeringen går med på att 100 skolor ska få ge betyg till elever i årskurs

Dokumentation

Försöket 

Skolverket samordnar försöket med betyg från årskurs 4. Kommunen eller friskolan ansöker om deltagande hos Skolverket. En förutsättning är att det ska finnas ett intresse hos skolans ledning och lärare samt att samråd skett med föräldrar.

Grundprincipen är att de ansökningar som kommer in ska beviljas om de uppfyller kriterierna. Men Skolverket ska samtidigt verka för att försöksverksamheten pågår i skolor med olika elevsammansättning och att det sker en lämplig geografisk spridning.

Skolverket kan bevilja deltagande i försöksverksamheten för högst en fjärdedel av skolorna hos en och samma huvudman, och för högst 100 deltagande skolor totalt i hela landet.

I de årskurser där betyg ges slopas skyldigheten att utfärda Individuella utvecklingsplaner (IUP) eller skriftliga omdömen. Försöket påbörjas senast under 2017. Försöksverksamheten följs och utvärderas löpande av Skolverket eller annan myndighet. Regeringen ska öronmärka budgetmedel till försöket.


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00