Så vill Strandhäll (S) påverka jämställdhetspolitiken 

INTERVJU. I början på veckan utsågs Annika Strandhäll till Socialdemokraternas första jämställdhetspolitiska talesperson genom tiderna. Framöver vill hon framför allt verka för ekonomisk jämställdhet.

– Att stå ekonomiskt på egna ben, det är den absolut viktigaste förutsättningen för en kvinna, säger hon till Altinget.

Foto: Erik Simander/TT

Det hör till ovanligheterna att ett parti i regeringsställning utser talespersoner under regerande mandatperiod. Men eftersom Miljöpartiet innehar jämställdhetsministerposten utsågs den tidigare ministern Annika Strandhäll till jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna i måndags.

– Det känns väldigt spännande måste jag säga, och inspirerande. Det här är ett område där jag har haft ett stort engagemang inom under lång tid, säger Annika Strandhäll till Altinget.

Helt nytt uppdrag

Det är första gången Socialdemokraterna, som profilerar sig som ett feministiskt parti, utser en talesperson inom det jämställdhetspolitiska området.

Hur kommer det sig att ni inte haft en talesperson tidigare?

– Under förra mandatperioden hade Socialdemokraterna jämställdhetsministerposten genom Åsa Regnér, så då var det väldigt naturligt på något sätt. Och vi hade också väldigt många starka kvinnliga statsråd som var profilerade i jämställdhetsfrågorna i övrigt. Bland annat Margot Wallström som då drev den feministiska utrikespolitiken väldigt starkt, säger Strandhäll och fortsätter:

– Jag tror att man nu under den första tiden i regeringsställning, i den nya konstellationen, har funderat över hur det skulle fungera för oss att inte ha jämställdhetsministerposten. Man har väl landat i att vi vill förstärka vår egen profil och därför utser en talesperson. Det är ju som sagt inte det vanliga gängse när man har regeringsposten att man också har talespersoner, så det är ju lite udda att man gör såhär. Men för min del så är jag övertygad om att det är helt rätt prioritering.

Som talesperson för partiet blir hennes uppdrag att vara synlig i och driva jämställdhetsfrågor samt verka internt inom partiet för att "vässa" jämställdhetspolitiken och ta fram nya förslag inför valrörelsen 2022.

Jämställdhetsperspektiv i krisen

Under rådande coronakris är det viktigt att se förslag och reformer som regeringen lägger fram ur ett jämställdhetspolitisk perspektiv, menar Strandhäll. Som talesperson vill hon vara noga med att lyfta hur coronakrisen slår mot kvinnor.

Hon är även positiv till riktade insatser mot kvinnor i krisen, och tycker att det behövs.

– Det tycker jag definitivt. Och vi har faktiskt redan gjort en del. Bland annat de hundra miljoner som man tillskjutit extra till kvinnojourerna, som ett resultat av att kvinnojourerna signalerat om att de ser en ökning av våld i nära relationer. Så absolut, där måste vi vara på, säger hon.

Ekonomisk jämställdhet

Utmaningen framöver inom det jämställdhetspolitiska området blir att jobba för den ekonomiska jämställdheten i Sverige. Enligt Strandhäll är det helt grundläggande.

– Vi har alltjämt en situation att kvinnor inom varje sektor på arbetsmarknaden som är kvinnodominerad har ett betydligt lägre löneläge. Vi har en situation där kvinnor i genomsnitt i Sverige har 30 procent lägre pensioner. Vi har en situation alltjämt där kvinnor när man bildar familj jämfört med män tappar väldigt mycket i inkomstutveckling och därmed livsinkomst, säger hon och fortsätter:

– Att stå ekonomiskt på egna ben, det är den absolut viktigaste förutsättningen för en kvinna. För att kunna göra vägval i livet.

Partier skickar hälsning

Andra riksdagspartiers jämställdhetspolitiska talesperson skickar med en hälsning till Annika Strandhäll i sitt nya uppdrag, och hoppas att de kan mötas i det jämställdhetspolitiska arbetet. Även om det finns meningsskiljaktigheter.

"Tveksam"

Ebba Hermansson (SD) säger till Altinget att hon hoppas att hon och Strandhäll kan mötas, men är tveksam.

– Inte för att det inte finns frågor där vi har liknande uppfattning, utan främst för att Socialdemokraterna troligtvis inte är så intresserade av att komma överens med oss då deras egna maktambitioner många gånger är viktigare än den faktiska politiken, säger hon.

Frågan om kvotering inom föräldraförsäkringen ser Hermansson dock som "mer eller mindre omöjlig" för partierna att komma överens om.

"Helt olika syn på företagande"

Centerpartiets talesperson Annika Qarlsson skickar med tips om att göra gemensam sak med andra partier för att flytta fram positionerna på det jämställdhetspolitiska området. Hon ser flera områden där partierna kan mötas. Bland annat i frågor för att motverka våld i nära relation, hedersproblematik samt lyfta frågor om jämställdhet inom sjukvården.

Meningsskiljaktigheter finns framför allt inom synen på företagsamhet.

– Vi har helt olika syn på företagandets villkor i allmänhet och vikten av att lyfta kvinnors företagande i synnerhet. Det har visat sig väldigt tydligt för företagandet inom vård- och omsorgsbranschen, Rut-tjänster med mera. Socialdemokraterna har sedan 2014 avvecklat eller skalat ner ett stort antal reformer för att lyfta kvinnors företagande utan att ha några förslag på vad man vill i stället, säger Qarlsson till Altinget.

Mötas över partigränserna

Désirée Pethrus (KD) tror att partierna kan mötas i frågor om mäns våld mot kvinnor och våld i samkönade relationer, liksom arbetet med att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

– Jag tycker att vi som arbetar med jämställdhetsfrågor ska försöka driva på i viktiga frågor, över partigränser. Och det hoppas jag att Annika Strandhäll också vill. Jag har arbetat med jämställdhetsfrågor i olika uppdrag i 35 år och tycker att det varit en styrka när stora delar av kvinnorörelsen och talespersoner i riksdagen kunnat enas i olika frågor, säger hon till Altinget.

Men hon är tveksam till överenskommelser inom familjepolitiken.

– Det är nog oftast kring familjepolitiken vi kan ha lite olika åsikter. Om metoderna för att uppnå jämställdhet. Det gäller exempelvis kvotering i föräldraförsäkringen som Socialdemokraterna drivit på, medan vi från Kristdemokraterna vill att familjen ska ha makt att själv besluta om fördelningen, säger hon.

Nämnda personer

Annika Qarlsson

Styrelseledamot Cancerfonden, gruppledare Centerpartiet i Alingsås kommun
Gymnasieutbildning

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Désirée Pethrus

Oppositionsregionråd (KD) Region stockholm, ledamot partistyrelsen
Socionom (Mittuniversitet, 1981)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00