Så funkar Sveriges nya mini-riksdag

CORONARIKSDAGEN. Med anledning av covid-19 har riksdagens gruppledare gemensamt beslutat om mer småskaliga sammankomster i kammaren – 349 ledamöter blir nu 55. Altinget har listat vilka dessa ledamöter är.

Kammaren i Sveriges riksdag.
Kammaren i Sveriges riksdag.Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Beslutet om att minska antalet närvarande riksdagsledamöter i kammaren togs i början på veckan med anledning av coronaviruset. Gruppledarna vill säkerställa att riksdagens arbete kan fortgå, även om ledamöter blir sjuka.

Den procentuella fördelningen av mandat är fortsatt densamma som vid ordinarie sammankomster i kammaren.

Nya mini-riksdagen

Men partierna har olika strategier för vem som ska få fylla platserna. En del partier har fasta ledamöter, medan andra har ett mer rörligt system.

Socialdemokraterna, som i vanliga fall har 100 ledamöter i kammaren, får nu 16 stolar i den tillfälliga konstellationen. Mandaten kommer att i huvudsak förvaltas av gruppstyrelsen. I gruppstyrelsen ingår de socialdemokratiska gruppledarna för utskotten och EU-nämnden samt S-gruppledaren i riksdagen Annelie Karlsson och vice gruppledare Erik Ezelius.

Fakta

Mandatfördelning mini-riksdagen:

Socialdemokraterna 16
Moderaterna 11
Sverigedemokraterna 10
Centerpartiet 5
Vänsterpartiet 4
Kristdemokraterna 3
Liberalerna 3
Miljöpartiet 3


Regler kring riksdagsarbetet:

Så många krävs för beslut:
Kammaren - en ledamot eller vice talman
Utskott - en ledamot
Så ofta måste utskotten sammanträda:
Inget minimikrav. Ordförande kallar till sammanträde.

Kristdemokraterna kommer att ha tre fasta ledamöter i kammaren framöver. Dessa är Camilla Brodin, gruppledare i riksdagen, Tuve Skånberg, ålderspresident och ledamot i konstitutionsutskottet samt Désirée Pethrus, ledamot i EU-nämnden.

Vänsterpartiet har beslutat att fyra fasta ledamöter förvaltar partiets mandat. Jonas Sjöstedt, partiledare, Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson, Jens Holm, ordförande i trafikutskottet och klimatpolitisk talesperson samt Hanna Gunnarsson, vice gruppledare, kommer att representera V.

ModeraternaCenterpartiet och Miljöpartiet har till skillnad mot S, KD och V inte några utpekade ledamöter som alltid sammanträder. I stället kommer valet av ledamot att avgöras utifrån vilken fråga som debatteras och behandlas i kammaren.

Altinget har även sökt Liberalerna och Sverigedemokraterna, men inte fått något besked om hur de kommer att göra.

Prioritering av frågor

Sammanträden i kammaren och i utskotten måste ske fysiskt på plats i riksdagen. Gruppledarna har därför beslutat om att försöka verka för att begränsa dessa träffar, om så är möjligt.

– En del frågor kommer kanske inte att diskuteras, som informationsärenden, som kan skjutas på framtiden. Men vi måste fortfarande fatta en rad beslut. Ärenden måste behandlas för att inte tappa fart i beslutskedjan, säger Camilla Brodin, gruppledare för KD i riksdagen, till Altinget.

Riksdagen fungerar

Enligt Brodin kommer arbetet i riksdagen att fortlöpa, oavsett hur läget utvecklar sig.

– Ingen ska tveka på att riksdagen fungerar. Vi gör det här nu för att säkerställa beredskap så att arbetet i riksdagen kan fortsätta, säger hon.

De småskaliga sammanträdena i kammaren kommer att gälla till och med den 30 mars, och kan komma att förlängas.

Nämnda personer

Camilla Brodin

Gruppledare (KD), riksdagsledamot, energipolitisk talesperson
Lärare, matematik och specialpedagogik (Karlstads uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00