Oppositionen varnar för överhet budget

BUDGET. Allianspartierna och Sverigedemokraterna är kritiska till regeringens budget. För expansiv finanspolitik i en högkonjunktur är den samlade bedömningen.

Johan ManellAmanda Bergland

Samtliga allianspartier kritiserar finansminister Magdalena Andersson (S) för att spendera för mycket i det rådande konjunkturläget. De menar att regeringen tänker kortsiktigt och inte förbereder Sverige inför en kommande lågkonjunktur.

Dokumentation

AKTÖRERNA OM BUDGETEN

TCO
TCO menar att det finns det många välkomna besked i regeringens budget, men att det även finns en del som saknas, till exempel en övergripande skattereform.

– TCO välkomnar satsningen på att bygga ut högskoleutbildningar och yrkeshögskolan men det räcker inte för att komma till rätta med bristen på kvalificerad arbetskraft. Det är ett strukturellt problem som måste lösas för att öka rörligheten på arbetsmarknaden och därmed stärka konkurrenskraften, kommenterar Eva Nordmark, ordförande TCO i ett pressmeddelande. 

SKL
Sveriges kommuner och landsting välkomnar beskedet om en permanent höjning av de generella statsbidragen från 2019 och framåt.

– Att regeringen dessutom aviserar för ökade generella statsbidrag för 2019 och framåt redan nu är mycket positivt. Det ger kommuner, landsting och regioner bättre möjligheter att planera sin verksamhet, säger ordförande Lena Micko i ett pressmeddelande om regeringens budgetförslag. 

Almega
Almega är positiva till regeringens satsning på välfärden men är kritiska till att regeringen inte redovisar de faktiska kostnaderna för att genomföra förslaget om ett vinsttak för välfärdsföretagen. Anna-Karin Hatt, vd Almega, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Det tillskott till välfärden som regeringen föreslår är ett steg på vägen för att kunna möta en snabbt växande befolkning och därmed högre efterfrågan på välfärdstjänster. Tillskottet är absolut nödvändigt, men kommer inte vara tillräckligt om regeringen samtidigt går vidare och inför Reepalu-utredningens förslag om ett vinsttak för välfärdsföretag. 

Företagarna
Företagarna välkomnar regeringens beslut att backa från entreprenörsskatten men hade velat se fler reformer för en bättre företagarpolitik i regeringens budgetproposition och menar att många av prioriteringarna i budgetpropositionen är “obegripliga”.

– Jag hoppas att vi framöver får se mer stabilitet i politiken. Om småföretagen ska våga ta risker, anställda och växa behövs det klara spelregler och förutsägbarhet. Tyvärr har ryckighet och oklara besked i politiken inte varit någon bristvara under den här mandatperioden, säger Företagarnas vd Günther Mårder, i ett pressmeddelande.

Unionen
– Regeringen missar möjligheten att investera i sådant som skapar välstånd och ökad motståndskraft inför nästa lågkonjunktur. Utan blomstrande företag med modern kompetensförsörjning har vi ingen välfärd att fördela imorgon, säger Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen, i ett pressmeddelande.

Unionen anser att regeringens budget kan förvärra kompetensbristen och menar att det som behövs är fler korta yrkes- och högskoleutbildningar. 

ST
ST ville se en satsning på en obligatorisk statstjänstemannautbildning, samt att regeringen investerat mer för att underlätta utlokaliseringen av de statliga myndigheter som regeringen har beslutat ska lämna Stockholmsregionen.

“Dessa flyttar inklusive letande efter nya lokaler och andra praktiska omständigheter får nu lösas inom ramen för myndigheternas ordinarie förvaltningsanslag. Det kommer nog inte att räcka. Regeringen får nog vara beredd på att öppna plånboken”, skriver Marie Martinsson i ett blogginlägg.

SACO
Saco stödjer regeringens beslut att backa från förslaget om att fler ska betala statlig inkomstskatt.

– Nu är det dags för en övergripande skattereform, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande angående budgetpropositionen, − Sverige behöver ett skattesystem som premierar utbildning och ansvarstagande.

PRO
– Pengarna som avsatts till bemanning inom äldreomsorgen är viktiga. Vi vill att de ska permanentas och inte avvecklas. Det är bra att de generella statsbidragen till kommunerna ökar. Men PRO ser en stor risk i att kommuner inte satsar dem på äldreomsorgen. Vi kommer att lägga stor energi på att våra lokala pensionärsråd bevakar hur kommunerna använder pengarna, meddelar Christina Tallberg, ordförande PRO, i ett pressmeddelande.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00