Debatt

Inte tillräckligt att kritisera slöjtvång, regeringen

I decennier har Sverige präglats av just undfallenhet inför skadliga normer från utlandet. Det är lovvärt att regeringen, med Sverigedemokraterna, nu vill utreda frågan. Men vi måste gå längre. Det skriver Josefin Utas, liberal samhällsdebattör. 

”Många av dem som invandrat tror nu att Sverige är en plats där de kan fortsätta leva helt enligt de normer de hade i hemlandet. De har också lärt sig att anklaga dem som invänder mot kulturellt relaterade företeelser med ursprung utanför Sverige för rasism eller islamofobi”, skriver Josefin Utas.
”Många av dem som invandrat tror nu att Sverige är en plats där de kan fortsätta leva helt enligt de normer de hade i hemlandet. De har också lärt sig att anklaga dem som invänder mot kulturellt relaterade företeelser med ursprung utanför Sverige för rasism eller islamofobi”, skriver Josefin Utas.Foto: Johansen, Carina
Josefin Utas
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringen har, med stöd av Sverigedemokraterna, beslutat att utreda om det på ett bredare sätt går att kriminalisera att tvinga andra att bära religiös klädsel, som exempelvis hijab. Det är lovvärt att vilja motverka hederskultur och kvinnoförtryck, men angreppssättet räcker inte. Den destruktiva kulturens uttryck och symboler måste också motverkas, det vill säga hijaben i sig. 

Signalerar stöd för kvinnoförtryckande normer 

Hijab och liknande huvuddukar är verktyg i starka sociala strukturer runt om i världen där kvinnor är underordnade männen och familjen eller klanen har kontroll över flickornas och kvinnornas liv. Tvånget i dessa system är inte enstaka undantag, utan normen. Därför är det helt fel att bara se plaggen ur ett individ-perspektiv i Sverige, där det enda problemet är just tvånget att ha dem på sig.

I mångfaldens namn har alla kulturella uttryck ansetts ha lika stort existensberättigande i Sverige, oavsett deras konsekvenser. Det är mycket olyckligt.

Att bära hijab är att signalera stöd till och sprida dessa kvinnoförtryckande normer och värdesystem. Det är också att markera avstånd till det västerländska, vår kultur och framför allt till synen på män och kvinnor som jämlika. Därför behöver hijab och liknande plagg ifrågasättas och motverkas, även om de bärs ”frivilligt”. Om vi accepterar plaggen kommer de värdesystem och den kultur som de är del av att rota sig än mer.

De senaste decennierna har dessvärre präglats av just undfallenhet inför skadliga normer från utlandet. Folkvalda, myndigheter, medier och opinionsbildare har agerat utifrån en princip att alla kulturer och värderingar är lika värda och därmed lika bra. I mångfaldens namn har alla kulturella uttryck ansetts ha lika stort existensberättigande i Sverige, oavsett deras konsekvenser. Det är mycket olyckligt.

Sveriges strategi måste förändras 

Nu ser vi resultatet. Eftersom de förtryckande värdesystemen inte har mött någon större opposition här, så har de blivit kvar och fortsatt sprida sig. Många av dem som invandrat tror nu att Sverige är en plats där de kan fortsätta leva helt enligt de normer de hade i hemlandet. De har också lärt sig att anklaga dem som invänder mot kulturellt relaterade företeelser med ursprung utanför Sverige för rasism eller islamofobi.

Vår strategi måste förändras. Lagar mot tvång i all ära, men för att bekämpa kulturellt relaterade problem som detta, behöver vi börja använda samhällets hela kraft.

Vi som uppskattar och vill försvara jämställdhet och kvinnors frihet måste börja vara tydliga med vilka normer som gäller här. Fler måste höja rösten mot den allt större utbredningen i Sverige av hijab och liknande plagg som symboliserar eller används i kvinnoförtryck. Särskilt våra politiska makthavare behöver tala tydligt om var de står i detta.

En del menar att det är fel att lägga sig i hur andra klär sig. Tvärtom är det genom samtal och att säga sin åsikt som man påverkar människor och det som sker i en demokrati. Det är så man förmedlar och odlar önskvärda värderingar.

Samlas kring värden om ett jämställt land 

Det är inte de som frivilligt bär hijab som behöver stöd från samhället och politiken att göra det. I det läge vi befinner oss måste vi prioritera att skydda alla som riskerar att drabbas av det förtryck som växer i vårt land.

Det finns således ingen anledning att som grundinställning anse att hijaben och liknande klädesplagg bärs frivilligt eller är värdemässigt neutrala. Inte heller kommer det att vara en lösning att bara leta efter eventuellt tvång att bära plaggen.  

Vi behöver sluta upp som samhälle kring de värden som byggt vårt land jämställt, starkt och fritt och försvara dessa. Svensk frihet ska inte kunna dras så långt att den kan användas för att avveckla andras frihet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00