Det krävs för att fälla Pourmokhtari

Regeringens klimathandlingsplan fick C, MP och V att gå samman och kräva en misstroendeomröstning mot Pourmokhtari. Men efter Socialdemokraternas besked ser klimat- och miljöministern ut att sitta säkert.

För fjortonde gången i historien kommer riksdagen rösta om misstroendeförklaring. Denna gång om klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
För fjortonde gången i historien kommer riksdagen rösta om misstroendeförklaring. Denna gång om klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.Foto: Jessica Gow, Fredrik Sandberg/TT
Axel Hyttnäs Telin

När?

Onsdagen den 17 januari håller riksdagen en omröstning om misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Med start klockan 9 får partierna avge sina röstförklaringar. Sändningen går att följa på riksdagens hemsida, men också på Altinget.

Hur?

Efter debatten kommer riksdagsledamöterna att rösta. För att en minister ska bli tvungen att avgå krävs att minst 175 ledamöter röstar ja för att förklara sitt misstroende.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är överens om att försöka avsätta ministern. Tillsammans har de 66 ledamöter.

Länge var Socialdemokraterna och deras 107 ledamöter inte lika tydliga kring hur de kommer att rösta. Under tisdagskvällen meddelade S att de kommer att lägga ner sina röster.

Regeringen och SD har tillsammans 175 ledamöter som med största sannolikhet kommer att rösta nej till misstroendet. Politiska vilden Elsa Widding kommer att lägga ned sin röst.

– Jag tänkte rösta för att hon ska sitta kvar, jag kan inte komma på någon som är bättre än hon. Men hon sade i en intervju att hon inte vill ha mitt stöd, och då tänker jag inte rösta, säger Widding till Altinget.

För att fälla klimatministern krävs alltså nu att minst 109 ledamöter trotsar partipiskan.

Varför?

Centerpartiet hotade tidigt i höstas med att rikta ett misstroende mot Romina Pourmokhtari. När regeringen så presenterade sin klimatpolitiska handlingsplan strax före jul kallade partiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin planen för ”den sämsta julklappen man kan ge”.

– Det här är ju ett hot mot Sverige, ett hot mot vår konkurrenskraft och ett hot mot vårt klimat. Då har vi inget annat val än att använda de skarpaste verktygen vi har. Och det har vi i riksdagen, sade Rickard Nordin till Altinget i december.

Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson för MP, hoppades då få med sig delar av L.

– Vi ser ju att det finns splittring inom Liberalerna exempelvis och det vilar ett tungt ansvar på alla riksdagsledamöter nu att noga överväga om man har förtroende för en klimatminister som kraftfullt ökar utsläppen av växthusgaser i en brinnande klimatkris, har Söderberg tidigare sagt.

Liberalernas gruppledare Lina Nordquist säger till TT på tisdagen att ingenting tyder på att någon i partiet skulle vilja vara med och fälla Pourmokhtari.

– Det kan jag förstå att de hoppas på. Vi brukar gilla att tycka olika, men här tycker vi väldigt lika. Vi är jättestolta och tycker att det här är klimatpolitik på riktigt, säger Lina Nordquist.

Endast Löfven har fällts

Under historiens gång har riksdagen röstat om misstroendeförklaring 13 gånger. Endast en omröstning har slutat i majoritet för ja-sidan.

Tidigare misstroendeförklaringar (urval):

  • I juni 2021 väckte V en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven. Partiet saknade förtroende för Löfven efter ett utredningsförslag om fri hyressättning vid nyproduktion. Med 181 ja-röster blev Löfven den första statsministern att fällas i en misstroendeomröstning.
  • Stefan Löfven var också föremål för en misstroendeomröstning i september 2017, som väcktes av SD. Den gången var det i och med turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Totalt 43 ledamöter röstade för förslaget.
  • I oktober 2015 var det Magdalena Andersson som hängde löst. SD var missnöjda med finansministerns budgetförslag, som de ansåg var underfinansierat på grund av kostnader för migrationen. Totalt 43 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen.
  • M, FP och KD väckte i november 1996 misstroende mot statsminister Göran Persson på grund av hans uttalanden om ”politisk stabilitet” i Kina. Totalt 119 ledamöter röstade för.
  • Den första omröstningen efter en misstroendeförklaring ägde rum i oktober 1980. Då var det S och VPK som var missnöjda med statsminister Thorbjörn Fälldins ekonomiska politik. Med endast en rösts marginal, 174–175, klarade Fälldin sig från att bli fälld.

Läs också

Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Elin Söderberg

Riksdagsledamot (MP), talesperson för klimat och landsbygd
Master i statsvetenskap (Umeå uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00