Danmark synar svensk-norska elcertifikat

NORDEN. Danska regeringen har tillsatt en energikommission som ska mejsla fram en energipolitik för 2020-2030. Kommissionen har bland annat i uppdrag att Danmark ansluter sig till den svensk-norska elcertifikatsmarknaden.

Johanna Alskog

Nu har även Danmark en energikommission. Det är dock inte utifrån en svensk modell med representanter från samtliga riksdagspartier, utan en kommission som består av representanter från universitet och näringsliv.

Energi- och klimatminister Lars Christian Lilleholt säger i ett pressmeddelande att en rad förutsättningar som har legat till grund för Danmarks gröna omställning har ändrats.

- Vi har fått ett globalt klimatavtal, vi ser stärkta europeiska och regionala energisamarbeten och den globala energimarknaden är i hastig förändring. I Danmark måste vi förhålla oss till de nya förutsättningarna och få en grundlig bedömning av vad som är nästa kloka steg i Danmarks gröna omställning.

Grön realism ska råda

Under ledorden "grön realism" ska Energikommissionen under 2016 och 2017 arbeta fram ett förslag på hur den danska energipolitiken bör se ut under perioden 2020-2030.

I uppdraget ingår att titta närmare på fördelar och nackdelar för Danmark att ansluta sig till den svensk-norska marknaden för elcertifikat. Detta i samband med att Energikommissionen analyserar utformningen av EU:s inre energimarknad och hur den på bästa sätt kan stötta den danska omställningen till ett förnybart energisystem

 

 

Dokumentation

De fullständiga direktiven från danska regeringen till energikommissionen finns här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00