Bolund: Regeringen planerar sänkt moms på reparationer

ÅTERBRUK. Den nytillsatta utredningen om att öka återanvändningen har inte mandat att lägga några skatteförslag. Men regeringens planer på sänkt moms för enklare reparationstjänster nästa år kräver ingen lång utredning, enligt konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Foto: Foto: EU
Johanna Alskog

Miljöpartiet har sedan år 2012 drivit frågan om en halverad moms på enklare reparationer, skrädderi, skomakeri och cykelreparationer. Nu ser det lovande ut för att momssänkningen ska bli verklighet från och med nästa år, enligt konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund.

– Den ingår i de skatteförslag som vi ska lägga fram under våren, som ska gälla från och med 2017, säger han till Altinget.

Regeringen tillsatte en utredning i mitten på januari med uppdraget att föreslå hur återanvändningen kan öka och den uppkomna mängden avfall minska. Direktiven, som blev offentliga i veckan, innebär att utredaren Ola Alterå ska presentera förslag till nya styrmedel. Men regeringen stänger dörren för förslag på skatteområdet.

– En momsjustering kräver ingen lång utredning, säger Per Bolund.

Stöd från V och KD

Regeringen har möjligt stöd för en momssänkning från åtminstone två skilda håll. Kristdemokraternas budgetmotion för 2016 innehöll "sänkt moms på enklare tjänster" – skrädderi, skomakeri och cykelreparationer – från 25 procent till 6 procent. En kostnad för staten på 22 miljoner kronor, enligt partiets beräkningar.

Enligt Miljöpartiets beräkning från år 2012 skulle en sänkning från 25 till 12 procent på samma tjänster innebära en kostnad på 240 miljoner kronor.

Även från Vänsterpartiet finns en öppenhet för diskussioner om en momssänkning på reparationer.

– Jag personligen anser att en momssänkning är en bra idé, förutsatt att man kan avgränsa det så att det blir just reparationer och lagning. Sedan är det ju det vanliga när det kommer till att ändra momssatser, att det ska funka och inte bli för krångligt, säger Jens Holm, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Utredning gjorde tummen ner

Den borgerliga regeringen har varit inne på samma spår och lät även en utredare titta närmare på idén. Men utredaren Fredrik Fries avfärdade förslaget i sitt slutbetänkande "Sänkt moms på vissa tjänster?" (SOU 2011:70) och valde att inte lägga något lagförslag.

Enligt Fries skulle en sådan sänkning inte leda till några sysselsättningseffekter, utan tvärtom vara en samhällsekonomiskt ineffektiv åtgärd. De berörda företagen skulle behöva hantera två skattesatser och Skatteverkets administration skulle öka.

V: Konsumentskyddet viktigt

Vänsterpartiets Jens Holm är visserligen försiktigt positiv till förslaget om sänkt moms på reparationer, men anser att ett starkare konsumentskydd är en viktig väg att gå om återanvändningen ska öka och avfallsmängderna minska.

– Förlängda garantitider är ett exempel på hur man kan sätta press på industrin att tillverka bättre produkter. Ett annat exempel är att man ska kunna ställa krav på industrin att kunna reparera saker, till exempel mobiltelefoner. Överlag är det mycket oklart vad som gäller som konsument när något gått sönder, säger Jens Holm.

Regeringen hänvisar till förslagslista

I utredningens direktiv hänvisar regeringen till en rapport om hållbar avfallshantering från Naturvårdsverket, från år 2012, och de styrmedel som myndigheten har studerat där. Flera av styrmedlen i rapporten är skatterelaterade och därmed inte aktuella för utredningen, men bland de andra som regeringen uppmanar utredaren att studera finns:

• Återvinningscertifikat
• Förbud mot utdelning av reklam till hushåll som inte uttryckligen sagt ja till detta
• Negativ märkning av varor med farliga ämnen
• Krav på arbete med avfallsminimering inom företag
• Förbättrad tillsyn av verksamheter
• Viktbaserad avfallstaxa
• Miljödifferentierad avfallstaxa
• Konsumentanpassade insamlingssystem
• El-certifikat för avfallsförbränning
• Krav på återvinning av återvinningsbara material 

Lagar ska ses över

Förutom styrmedel ska Ola Alterå i sin utredning även kartlägga vilka hinder som finns i lagar och regler för att uppnå en ökad användning och återanvändning av produkter.

Utredningen ska vara klar den 28 februari år 2017.

 

Dokumentation

Läs regeringens direktiv till utredaren Ola Alterå Styrmedel för att förebygga uppkomst av
avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (kommittédirektiv 2016:3)

Läs Naturvårdsverkets rapport från 2012 Hållbar Avfallshantering 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00